05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pacifismen på tilbagetog

Pacifismen på tilbagetog

Det ser sort ud for kravet om fjernelse af militæret. I regeringspartiernes unge år var det ellers et centralt krav. Nu deltager man åbent i krig og oprustning. Hvor blev holdningerne af?

De tre regeringspartier og deres støtteparti, Enhedslisten, har blandt andet tilfælles, at de i deres ungdom har haft afrustning på programmet. Mest markant i 1924, da Stauning dannede sin første regering med journalist Laust Rasmussen fra Fredericia som forsvarsminister.

Intet parti vil fastholde kravet om fjernelse af samfundets kræftsvulst: militæret. Jeg anser dog Enhedslisten som det mindst dårlige parti.

Laust Rasmussen var pacifist og afholdsmand. Hans erklærede mål var at afskaffe sit ministerium og militæret. Gennem 1930'erne blev hans pacifistiske linie langsomt trængt tilbage. Danmarks lykke 9. april 1940: det reducerede militære beredskab, var udelukkende Det Radikale Venstres ære.

Efter krigen satte en dyr, kulturnedbrydende oprustning ind. Dog modarbejdet af de radikale, indtil også dette parti i 1960 gik med i et forsvarsforlig. Samme år kom SF i Folketinget med et krav om nedrustning. Denne holdning er også gradvist udtyndet. Villy Søvndals begejstring for "vore (udstationerede) soldater" er tydelig.

I 1989 stiftedes Enhedslisten med blandt andet et programpunkt om militærets afskaffelse. Senere reduceret til Forsvarskommandoens afskaffelse. Nogle højtlønnede militære parasitter vil blive afskediget. Gud ske lov for det! Men åbenbart intet parti vil fastholde kravet om fjernelse af samfundets kræftsvulst: militæret. Jeg anser dog Enhedslisten som det mindst dårlige parti.

 

         

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jun. 2013 - 09:15   06. jun. 2013 - 09:15

Læserbrev

af Henning Sørensen, Grenaa