17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Terroranklaget på grund af slagord

Terroranklaget på grund af slagord

Aktivister fra det lille enevældige monarki Swaziland er anklaget for terrorismevirksomhed, fordi de udtrykte støtte til deres eget parti. De risikerer 15 år i fængsel.

Mario Masuku og Maxwell Dlamini er henholdsvis præsident og ungdomsleder i People’s United Democratic Front (PUDEMO), et forbudt parti eller bevægelse, der kæmper for demokrati. De er anklaget under Swazilands Suppression of Terrorism Act, en lov der definerer terrorisme som enhver handling der "er til fare for den nationale sikkerhed".

Masuku og Dlamini sidder nu i Zakhele Remand Centre, foreløbigt indtil senere i september, hvor de næste gang skal for retten.

Landets politiske klima er med til at legitimere vold og tortur begået af Swazilands politi og sikkerhedsstyrker.

De er blevet nægtet løsladelse mod kaution, selvom Mario Masuku har fået lungebetændelse i fængslet, hvilket har forværret hans diabetes og gjort, at han har tabt sig drastisk, og selvom de begge flere gange tidligere er blevet løsladt i sager, hvor anklagerne i princippet var mere alvorlige.

Deres forbrydelse: at have råbt "viva PUDEMO", samt "kongen må gå af" under et 1. maj-arrangement i Swazilands største by, Manzini. Tilråb, der i øvrigt blev gentaget af mange af de 7.000 andre deltagere. De nægter begge, at deres handlinger er udtryk for terrorisme.

Det sidste kongedømme

Amnesty International har kaldt Swazilands terrorlov for "undertrykkende", og beskriver i en rapport, hvordan dens meget generelle sprogbrug bruges til at "tilbageholde og slæbe politiske aktivister for retten".

Swaziland er Afrikas sidste enevældige kongedømme, et land hvor kongen udpeger premiereministeren, regeringen, og en stor del af politikerne; hvor premiereministeren udtaler, at fagforeningsledere skal "kvæles" og aktivister tortureres, og hvor to tredjedele af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på en us-dollar om dagen.

Landets politiske klima er med til at legitimere vold og tortur begået af Swazilands politi og sikkerhedsstyrker. En vold som ikke mindst Maxwell Dlamini har mærket på egen krop.

Posttraumatisk stress

Dlamini blev i 2011 bundet til en bænk, og blev gentagne gange kvalt med en plasticpose til han besvimede. Han var indtil sin arrestation under behandling for posttraumatisk stresssyndrom.

Både Masuku og Dlamini har flere gange været i Danmark for at forsøge at skabe opmærksomhed for deres kamp for demokrati.

Masuku mødtes sidste år blandt andet med folketingets formand Mogens Lykketoft, samt borgmestre fra København og Gladsaxe, og overværede blandt andet stemmeafgivning og optællingsprocessen under kommunevalget som en del af en studietur arrangeret af Institut for Flerpartidemokrati.

Masuku og Dlamini har desuden haft projektsamarbejder med henholdsvis Enhedslisten og solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt gennem en længere årrække.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. sep. 2014 - 09:40   02. sep. 2014 - 09:40

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt