Ifølge Genevekonventionen var Marokkos invasion af Afrikas sidste koloni, Vestsahara - med 20.000 soldater og over 300.000 almindelige marokkanere - ulovlig. For Marokkos konge er invasionen i november 1975 - den såkaldte "Grønne March" - værd at fejre.
"I dag er vi stolte over at kunne fejre 39-års-jubilæet for Den Grønne March", sagde Marokkos kong Mohammed VI i en tale til den marokkanske nation forleden.
Amnesty International har det besatte Vestsahara (og Marokko) på sin liste over verdens værste torturnationer.
I sin tale hævdede Mohammed VI desuden flere gange, at Vestsahara var marokkansk, selvom FN har anerkendt landets oprindelige befolkning, saharawiernes, ret til selvstændighed, selvom Vestsahara er selvstændigt medlem af den Afrikanske Union, og selvom over 80 lande har anerkendt Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR).
"Marokko bliver i vores [Vest]Sahara, og [Vest]Sahara forbliver en del af Marokko for altid. Marokkos suverænitet over hele vores territorium er ikke til forhandling", sagde kong Mohammed VI.
Kongen betonede endvidere i sin tale, at "separatisme ifølge den marokkanske forfatning er forbudt". En slet skjult advarsel, som de saharawier, der jævnligt protesterer imod den marokkanske besættelsesmagt, ved er alvorligt ment.
Et korrupt land
Den amerikanske research-NGO, Freedom House, gav det besatte Vestsahara sin værste score, et syvtal, i sin årsrapport fra 2014, hvor man blandt andet pointerede, at der ingen frie valg, og ingen forsamlings- eller ytringsfrihed var i Vestsahara, men at den marokkanske besættelsesmagt var korrupt og svært undertrykkende.
Og Amnesty International har det besatte Vestsahara (og Marokko) på sin liste over verdens værste torturnationer.
Repræsentanter for saharawiernes eksilregering, SADR, har reageret med vrede over kong Mohamed VI’s tale, og advaret imod konsekvenserne af talens indhold.
"Marokko har blokeret alle forsøg på at finde en fredelig løsning på Vestsahara-konflikten. Hvis det internationale samfund ikke presser Marokko til at overholde international lov, har saharawierne kun en mulighed tilbage, at genoptage uafhængighedskrigen [der sluttede i en våbenhvile i 1991]", udtalte SADR’s udenrigsminister Mohamed Salem Ould Salek mandag.
Fakta om besættelsen
Den 6. november 1975 indledte over 300.000 marokkanere og 20.00 marokkanske tropper den såkaldte "Grønne March" ind i Vestsahara, der indtil kort tid forinden havde været spansk koloni siden 1884.
Invasionen var i strid med den 4. Genevekonventions artikel 49, der siger at "besættelsesmagten må ikke deportere eller overføre dele af sin egen civilbefolkning til det område, den besætter".
Den illegale marokkanske indvandring er dog fortsat lige siden, så der i dag er over dobbelt så mange marokkanske bosættere i den besatte del af Vestsahara, som der er saharawier.
Ingen lande anerkender Marokkos ret til Vestsahara, og over 100 resolutioner i FN’s Sikkerhedsråd og Generalforsamling, samt en rapport fra den Internationale Domstol, har afvist Marokkos ret til Vestsahara.
Det danske folketings udenrigsudvalg vedtog en beretning i april, der blandt andet bekendtgjorde, at Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, skal have mulighed for uafhængighed, og at danske firmaer frarådes at handle med varer fra det besatte Vestsahara.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278