15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra spaniensfrivillig til modstandsmand

Fra spaniensfrivillig til modstandsmand

Kampen mod fascismen gennemgik forskellige etaper i 1930'erne og 40'erne. Fra antikapitalistisk systemkritik til national befrielseskamp.

Den 29. august var årsdagen for samarbejdspolitikkens sammenbrud i 1943. Samme dag planlagde to unge modstandsmænd sprængningen af troppetransportskibet V/S Vedby.

Den ene modstandsmand hedder Aage Nielsen og har i mange år bekæmpet fascismen, hvor end den har vist sig.

I 1930’erne voksede fascismen frem i Europa i kølvandet på Første Verdenskrig og de kriser, der fulgte.

I 1930’erne voksede fascismen frem i Europa i kølvandet på Første Verdenskrig og de kriser, der fulgte. I Danmark var det blandt andet i det konservative ungdomsorgan, at man så ligheder og inspiration fra fjerne fascistiske bevægelser. Med bidetang og fællessang marcherede KU’erne heilende rundt. Samtidig ankom tyske flygtninge, der kunne berette om den tyske fascismes rædsler.

Arbejderværnet

Aage og hans to ældre brødre blev organiseret i det antifascistiske demonstrationsværn, Arbejderværnet, som forsøgte at slå fascisterne tilbage. Med enhedsfrontens stærke antikapitalistiske systemkritik ansås også dele af arbejderbevægelsen - i særdeleshed socialdemokraterne - for at være fascistiske lakajer. Man kaldte dem socialfascister, da man anså dem for at ville reformere og opretholde det system, den fascistiske bevægelse udsprang af.

Men da den demokratisk valgte regering i Spanien blev kuppet i 1936, ændrede den antifascistiske bevægelse karakter. I et forsøg på at samle flere kræfter om at forsvare det spanske folk mod fascismen, introduceredes folkefrontsstrategien, hvor hele arbejderbevægelsen skulle stå sammen. Aage og hans brødre rejste mod fronten i Spanien ligesom 500 andre unge danskere.

Men fascisterne var stærke. Kupgeneralerne modtog våben og tropper fra de andre fascistiske nationer, Tyskland, Italien og Portugal, mens republikken blev overladt til sig selv. End ikke efter at Sovjet brød med ikke-angrebspakten lykkedes det at vende krigen. Borgerkrigen var et langt og sejt nederlag, der efterlod Spanien drænet og nedkørt. Franco måtte holde sig uden for den krig, der snart skulle komme.

For et frit Danmark

Aage og hans brødre var rejst til Spanien for at stoppe fascismen der, før den kom til Danmark. Nu ændrede kampen igen karakter med besættelsen og den modstand, der snart skulle opstå. Kampen mod fascismen blev nu en national befrielseskamp.

I 1943 blev Aage løsladt efter at have siddet interneret et halvt år i Horserød, han skulle bruges som lokkemad, da hans to ældre brødre var stærkt eftersøgt af det danske politi. De havde sammen med andre tidligere spaniensfrivillige grundlagt den sabotageorganisation, der nu gik under navnet BOPA. Den 31. august ankom Aage og hans kammerat Carl Christensen til Havnegade bevæbnet med fiskestænger med dobbelt snøre og en madkasse med to skildpaddebomber.

Og kort tid efter stod troppetransportskibet V/S Vedby i flammer.

Forkortet af redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2015 - 09:32   23. sep. 2015 - 09:40

Læserbrev

af Albert Scherfig, København