09 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Respekt for Venezuela - nej til USAs krigsplaner

Respekt for Venezuela - nej til USAs krigsplaner

Lige nu har Venezuela brug for vores solidaritet. Og regeringen bør lade Washington forstå, at indblanding i Venezuelas indre anliggender ikke kan accepteres.

Befolkningerne i flere latinamerikanske lande har kæmpet sig frem til regeringsmagten. Her er det præsident Nicolas Maduro fra Venezuela, efterfølgeren af Hugo Chavez, der ses på billedet, som han holder sammen med Dilma Rousseff, Brasiliens progressive præsident.
FOTO: Valter Campanato/ABr
1 af 1

Kommunistisk Parti siger nej til højrefløjens offensiv i Venezuela. Vi protesterer skarpt mod USA's trusler om militær indgriben. Hænderne væk fra det nye, sociale og demokratiske Venezuela!

Vi ser i disse dage, at højrefløjen i Venezuela side om side med højrefløjen i andre lande i Latinamerika tager koordinerede initiativer, som varsler dårligt for demokratiet og menneskers liv og sikkerhed i Venezuela.

Og det er stærkt foruroligende, at højrefløjens koordinerede initiativer helt åbenlyst også er koordineret med USA's militær.

Det er stærkt foruroligende, at højrefløjens koordinerede initiativer helt åbenlyst også er koordineret med USA's militær.

Det kan ikke være nogen tilfældighed, at chefen for USA's sydkommando, general John Kelly den 27. oktober i et interview på nyhedsstationen CNN – på spansk – lod forstå, at han følger situationen i Venezuela nøje, og at han er klar til at gennemføre militære operationer, "hvis der sker et økonomisk sammenbrud i Venezuela, og befolkningen kommer til at mangle mad og vand".... som generalen åbent formulerede det på tv.

USA står på spring

Det kan kun opfattes som en direkte opfordring til, at højrekræfterne i Venezuela fortsætter og styrker deres undergravende aktiviteter, som skaber kunstig varemangel i butikkerne og uro i gaderne, sådan som vi har set det iscenesat i flere omgange de seneste knap to år.

Det er tydeligt, at stærke kræfter sætter alt ind på at destabilisere Venezuela i tiden op til parlamentsvalget den 6. december.

Alle, der følger med i udviklingen i Venezuela kan se, at levevilkårene for den brede befolkning er forbedret, og at demokratiet blomster med en aktiv og engageret befolkning, som ved valg efter valg bekræfter, at de ønsker den nuværende sociale udvikling skal fortsætte.

Vi ser nu højrefløjen forsøge at skabe kaos og frygt forud for valget til december, fordi højrefløjen ved, at de vil tabe igen ved dette valg, hvis folkeviljen kunne få lov at udfolde sig i et roligt politisk klima.

Det er tilsvarene skandaløst, at højrekræfter i andre lande både i Latinamerika og Europa hetzer mod Venezuela og dets demokratisk valgte, politiske ledere og regering.

Det er ganske uhørt, når vi ser, at syv tidligere præsidenter fra Latinamerika angriber regeringen i Venezuela og stiller spørgsmålstegn ved, om Venezuela fortjener at have sæde i FN's Menneskerettighedsråd – hvortil det er valgt med støtte fra verdens lande.

Blod på hænderne

Men når vi ser navne som Alejandro Toledo fra Peru, Jorge Quiroga fra Bolivia og Andrés Pastrana fra Colombia, så ved vi, hvilket politisk selskab vi er i. De har blod på hænderne og er forhadte af den brede befolkning i deres hjemlande. De er netop eks-præsidenter. De er blevet forkastet i hjemlandene.

Men en reaktionær verdenspresse stiller spalter og sendetid til rådighed for netop sådanne kræfter. Således spredes det indtryk verden over, at Den Bolivarianske Revolution i Venezuela er dårlig for landet og befolkningen.

Således gødes jorden for et kup i Venezuela og for USA's militære indgriben, som general Kelly allerede har lovet.

Vi har set det før. Vi har gennemskuet det.

Vi vender os mod de koordinerede forsøg på at gøre Venezuela til en slagmark og befolkningen til ofre. Vi kræver respekt for Venezuelas suverænitet og afviser al udenlandsk indblanding, politisk, økonomisk og militært.

Vi stiller os i solidaritet med befolkningen i Venezuela og den demokratisk valgte regering under præsident Nicolas Maduro og formand for parlamentet Diosdado Cabello.

Vi appellerer til alle demokratiske kræfter, til arbejderbevægelsen og solidaritetsbevægelsen i Danmark om at støtte op om solidariteten med Venezuela, og vi kræver at den danske regering lader Washington forstå, at indblanding i Venezuelas indre anliggender - herunder i særlig grad en militær indgriben - ikke kan accepteres.

Leve Den Bolivarianske Revolution.

Leve demokratiet i Venezuela.

Leve "Det nye Latinamerika - Vores Amerika".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2015 - 09:52   06. nov. 2015 - 10:00

Udtalelse

fra Kommunistisk Parti v/ Jørgen Petersen, formand og Nikolaj Møller Kofoed, international sekretær