LO, FTF og AC er enige om at anbefale et ja til forslaget om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, fordi det efter vores opfattelse giver fagbevægelsen langt bedre muligheder for at gennemtvinge overenskomstmæssig aflønning over for udenlandske virksomheder.
Det er i dag omkostningsfuldt at forfølge fagretlige krav i udlandet, og det ønsker fagbevægelsen at gøre op med.
Desuden vil tilvalget af en række konkrete retsakter forbedre mulighederne for at inddrive fagretlige krav hos arbejdsgivere i udlandet. For os er der ingen bagside ved den medalje. Det er i dag særdeles omkostningsfuldt og ressourcekrævende at forfølge fagretlige krav i udlandet, og det ønsker fagbevægelsen naturligt nok at gøre op med.
Med tilvalgsordningen vil udenlandske virksomheder få væsentligt sværere ved at omgå fagretlige krav, for eksempel ved at overføre penge til udlandet eller hæve indeståender i Danmark for at undgå at betale det skyldige beløb.
Reglerne giver blandt andet Arbejdsretten mulighed for at anmode myndigheder i et andet EU-land om at spærre det skyldige beløb på en virksomheds konto. Tilsvarende vil danske skyldnere få sværere ved at undslå sig fra at betale til udenlandske kreditorer.
Et tilvalg af Rom II-forordningen sikrer for eksempel, at lovvalget uden for kontrakt bliver det samme, uanset i hvilken medlemsstat en sag (herunder også erstatningssager) anlægges.
Det skaber naturligvis en mere klar og forudsigelig retstilstand for lønmodtagere, virksomheder og myndigheder.
Princippet om gensidig anerkendelse spiller en væsentlig rolle i forbindelse med inddrivelse af fagretlige krav i de øvrige EU-lande.
LO, FTF og AC arbejder fortsat målrettet med at styrke indsatsen mod social dumping, men det udelukker et tilvalg af de relevante retsakter ikke, tværtimod.
Om tilvalgsordningen
Lovforslaget om indførelse af tilvalgsordningen indebærer et tilvalg af 26 eksisterende retsakter inden for det straffe-, civil-, handels- og familieretlige område samt det politimæssige samarbejde. Fire af disse har betydning for fagbevægelsen, hvorfor det naturligt nok er dem, som vi vælger af fokusere på.
Et eventuelt senere tilvalg af de øvrige eksisterende retsakter på området for retlige og indre anliggender kræver enighed mellem de fem aftalepartier. Det anser vi ikke for et tilfældigt flertal i Folketinget.
Med omdannelsen får Danmark ret til at træffe beslutning om at tiltræde retsakter sag for sag, når det er gavnligt for Danmark og danske interesser.
Tilvalgsordningen sikrer desuden, at Danmark og danske virksomheder og lønmodtagere også fremover har mulighed for at udøve indflydelse på relevant lovgivning og påvirke indholdet af de konkrete retsakter. Det er konsekvensen af at stemme ja til tilvalgsordningen den 3. december.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278