I mange kommuner fastlægges der mål for at bruge flere økologiske fødevarer i de måltider, der serveres til børn, unge, ældre og de kommunalt ansatte.
Grænseværdierne for pesticidrester i mad må sættes ned. Det er langt vigtigere end at føre en frikadellekrig med Dansk Folkeparti.
Det er særligt vigtigt at sikre en giftfri kost til børn og gravide, idet hjernen under opbygning er særlig sårbar over for nogle insektgifte.
Mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i butikkerne indeholder sprøjtegiftrester. Det viser Fødevarestyrelsens kontrol. Også sprøjtegifte, som er forbudt i Danmark findes i stor stil i importerede fødevarer.
Økologi er sikrest
Hvis man vil undgå rester af sprøjtegift, når man spiser frugt og grønt, er det sikrest at vælge økologiske varer.
Fødevareministeren har forholdt sig til de sundhedsmæssige aspekter om pesticidrester i fødevarer i 2014, efter at der er fundet pesticidrester i 68 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 41 procent af alle prøver af konventionelt dyrket grøntsager.
Ministeren mener ikke, det giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer, idet pesticidresterne ligger under det lovlige restindhold for de anvendte sprøjtemidler.
Mange danskere vælger en mere forsigtig tilgang. Det økologiske produkt, som har den største markedsandel er babymad. Forældrene vælger det bedste til deres mindste børn.
Men det er på tide, at der arbejdes mere seriøst med kostanbefalinger for at undgå gift i fødevarer til gravide, ammende kvinder og små børn.
Appelsiner med giftgaranti
For konventionelle appelsiner kan der næsten udstedes en giftgaranti, idet der var giftrester i 54 ud af 56 prøver, heraf var der Chlorpyrifos i halvdelen, et insektgift der skader hjernens udvikling.
Mange danskere vælger økologiske fødevarer ud fra hensyn til sundhed og miljø, mens andre vægter dyrevelfærd højest. Det er positivt at flere forbrugere stemmer med indkøbskurven og køber flere økologiske varer.
Samtidig med at økologien også er stigende i kantiner og offentlige køkkener, hvor mange ansatte sikrer, at økologiske måltider ikke bliver dyrere, når der bruges årstidens afgrøder og lidt mindre kød. Den store omstilling til giftfri kost er mulig, men det kræver politiske valg.
Enhedslistens mål er at omstille hele landbruget til 100 procent økologisk drift og sikre giftfri kost til alle. På vej til målet bør grænseværdierne for pesticidrester i mad sætte ned, så der kommer mindre gift i vores daglige kost. Det er langt vigtigere end at føre en frikadellekrig med Dansk Folkeparti.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278







