De 1510 delegerede på Vietnams Kommunistiske Partis 12. kongres i Hanoi den 20-28. januar, repræsenterende 4,5 millioner partimedlemmer, valgte med overvældende flertal den nuværende partisekretær Nguyen Phu Trong for en periode mere.
Den reformvenlige premierminister Nguyen Tan Dung, trak sig fra opstillingen som partisekretær den 25. januar, da det stod klart, at han ikke havde tilstrækkelig opbakning blandt de delegerede.
Et mere moderat flertal under ledelse af Nguyen Phu Trong var bekymrede for, at Vietnam ville forlade den socialistiske vej under Nguyen Tan Dung, som træder tilbage senere på året. Dermed var Trong, som er 71 år, den eneste kandidat til posten og den mægtigste mand i Vietnam.
Under sit tiår som leder af Vietnam har premierminister Nguyen Tan Dung ikke været bange for at tage kontroversielle standpunkter.
Aftaler om partiledelse plejer at være truffet inden partikongressen, så det lukkede møde må have været præget af hårde politiske debatter.
Under sit tiår som leder af Vietnam har premierminister Nguyen Tan Dung ikke været bange for at tage kontroversielle standpunkter. Han har stået for salget af en række statsejede firmaer og styret landet ind i Trans-Pacific Partnership, selvom medlemsskab af den 12-nation frihandelsaftale (TPP) vil betyde, at Vietnam skal tage måske smertefulde skridt til at åbne sin økonomi endnu mere.
Den otte dage lange partikongres fokuserede på at vurdere beslutningerne fra den forrige 11. partikongres og tre årtiers Doi Moi (fornyelse) og at debattere den socio-økonomiske udvikling i perioden fra 2011 til 2015, samt fastsætte den socio-økonomiske udvikling og opgaverne for perioden 2016-2020.
Man diskuterede også de fire risikoer partiet havde påpeget: ikke at følge med den økonomiske udvikling med de andre lande i regionen og verden; risikoen ved "fredelig udvikling" fra kræfter, der gerne vil sabotere Vietnam; nedbrydning af den politiske ideologi, etik og livsstil hos en række kadrer, partimedlemmer og ansatte i administrationen; samt eksistensen af et kompliceret bureaukrati, korruption og tendenser til spild af ressourcer.
Vietnam vil fortsætte de økonomiske reformer, men uden store politiske forandringer.
Partikongressen valgte en ny centralkomité på 180 medlemmer og 20 suppleanter. En af de sidste dage på partikongressen mødtes den og valgte et 16-personers politbyro. Dette valgte så partiets generalsekretær og nominerede vicepremierministre Nguyen Xuan Phuc til at erstatte Dung som premierminister. Tran Dai Quang, nuværende minister for sikkerhed, forventes at blive den nye præsident. Begge skal godkendes af Nationalforsamlingen på et møde om seks måneder.
Vietnams økonomiske status
Vietnams økonomi voksede med 6,7 procent i 2015 og forventes at vokse med samme takt i 2016. Udenlandske investreringer nåede en rekordhøjde på 14,5 milliarder dollar i 2015, takket være firmaer som Samsung og LG, der producerer smartphones og tv-apparater i Vietnam. Elektronik udgør næsten 30 procent af eksporten til udlandet og er vokset fra 18 procent i 2012.
Landets rejse mod en socialistisk-orienteret markedsøkonomi, som startede i 1986, har været præget af op- og nedture. Inflationen nåede et højdepunkt på 23 procent i august 2011; i 2015 måtte regeringen devaluere valutaen Dong tre gange. Vietnam har også oplevet bobler af ophedede kreditter. Lån, der ikke kunne tilbagebetales, nåede op på 17 procent af alle bankudlån i 2012, og disse tab er fortsat med til forsinke væksten.
Faldende oliepriser har øget det indenlandske forbrug, men fordi Vietnams salg af råolie genererer omkring 10 procent af regeringens indtægter, er prisfaldet dårligt for at nedbringe statens budgetunderskud.
Grunde til optimisme
Der er firmaer, som flytter produktioner fra Kina til Vietnam på grund af landets dygtige arbejdskraft og lavere lønninger. Verdensbanken skønner, at Vietnams arbejdsdygtige befolkning vil vokse med 6,5 procent fra 2015 til 2030, mens Kinas arbejdsstyrke vil falde med tre procent i samme periode.
Vietnams andel af USA's fodtøjsimport steg fra 10 procent i 2012 til 13,9 procent i 2014, mest på Kinas bekostning.
Vietnams mere end 90 millioner forbrugere - 60 procent af befolkningen er under 35 år - er tiltrækkende for udenlandske firmaer. I december 2015 annoncerede Thai-bryggeriet Singha, at det brugte 1,1 milliard dollar på at købe aktier i to af Vietnams firmaer i Masan Group. ANA, som ejer Japans All Nippon Airways, sagde i januar, at det ville betale 108 millioner dollar for 8,8 procent af Vietnam Airlines.
I december 2015 udpegede regeringen 18 industrier, som er åbne for udenlandske investeringer.
Hvis Dung’s efterfølger som premierminister fortsætter reformerne, kan denne udvikling fortsætte.
I december 2015 udpegede regeringen 18 industrierm som er åbne for udenlandske investeringer. Det omfatter byggeri, fremstillingsvirksomhed, ejendomsmarkedet og transport.
Femårplanen, der blev godkendt af partikongressen, opfordrer til at styrke den private sektor ved at garantere den samme adgang til kreditter, jord og ejendom og andre ressource, som den statslige sektor har adgang til.
Statslige firmaer optager 60 procent af alle banklån, men leverer kun en tredjedel af bruttonationalproduktet. Nguyen Hieu, der er leder af et byggefima i Hanoi, siger, at han forgæves prøvede at låne 800.000 dollar af bankerne i 2015. Han udtaler, at han er forsigtigt optimistisk:
"Det er godt at anerkende vigtigheden af den private sektor, men hvordan det udføres i praksis, er omdrejningspunktet."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278