Der var så fyldt i Amager Bio, at tilhørerne måtte stå op ad væggene og lytte med fra forhallen. Mere end 1000 tillidsvalgte fra offentlige arbejdspladser i København mødte op torsdag den 25. februar til det største faglige møde i København gennem mange år. Emnet var omprioriteringsbidraget – af overborgmester Frank Jensen omdøbt til omprioriteringstyveriet.
Velfærdsalliance-dk har bredt sig til hele landet, og der er dagligt politikere, herunder flere borgerlige, og fagforeninger, der slutter op.
Der var taktfaste klapsalver til arrangørernes opfordringer til at slutte op om den ny bevægelse Velfærdsalliance-dk, som kun er en måned gammel, og som blev stiftet af 14 københavnske fagforeninger med det formål at få fjernet regeringens omprioriteringsbidrag, som ellers vil udhule den kommunale velfærd frem til 2019. Velfærdsalliance-dk har gennem de seneste uger bredt sig til hele landet, og der er dagligt politikere, herunder flere borgerlige, og fagforeninger, der slutter op.
Politisk opbakning
Også i Amager Bio var der politikeropbakning fra de tre medlemmer af borgerrepræsentationen, der var mødt op, nemlig Klaus Mygind fra SF, Rikke Lauritzen fra Enhedslisten og Lars Aslan Radmussen fra Socialdemokratiet. Lars Aslan Rasmussen kunne viderebringe den fortsatte opbakning fra overborgmester Frank Jensen:
"Regeringen skal stå til ansvar for de forringelser, den pådrage kommunerne. Vi ser gerne en valgkamp nu, og meget gerne en valgkamp, der handler om den kommunale velfærd," sagde Lars Aslan Rasmussen.
Rikke Lauritzen fra Enhedslisten udtrykte begejstring – og optimisme:
"Regeringen er gået for vidt med omprioriteringsbidraget. Jeg hører vrede langt ind i de borgerliges rækker, når jeg kommer i KL-sammenhænge, for omprioriteringsbidraget er også et angreb på det kommunale selvstyre. For første gang glæder jeg mig til KL-topmøde i Aalborg, for jeg tror, der er håb om et kommunalt oprør fra brede dele af det politiske spekter," sagde Rikke Lauritsen.
Landsdækkende aktivitet
Jan Hoby, næstformand i LFS, hovedstadens største pædagogiske fagforening, repræsenterede arrangørgruppen i indledningstalen, hvor han slog fast, at grænsen for, hvor meget man kan effektivisere i den offentlige sektor er nået:
"Man kan ikke rationalisere yderligere på relationer, omsorg og behandling. Nu slår vi som offentligt ansatte den berømte streg i sandet og vælter det omprioriteringsbidrag," sagde Jan Hoby til taktfaste klapsalver fra den fyldte sal.
Stormødet i Amager Bio resulterede i dannelsen af netværksgrupper i samtlige bydele, som skal være udgangspunkt for lokale aktiviteter.
Der er allerede varslet en kæde af aktiviteter frem mod KL's økonomiforhandlinger med regeringen. Den 9. marts er der demonstration klokken 17.00 foran KL i København, og den 10. marts er der demonstration ved KL-topmødets åbning i Aalborg. Den 12. maj er der varslet landsdækkende demonstrationer.
Fakta om omprioriteringsbidraget
Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal spare en procent af den samlede drift hvert år frem til 2019. Regeringen kan så bestemme, hvad pengene skal bruges til; om de skal tilbage til kommunerne, og hvad kommunerne i givet fald må bruge dem til. Fortsætter omprioriteringsbidraget frem til 2019, vil sugerøret i kommunekasserne opsluge 7,5 milliarder kroner. Dertil kommer et tilsvarende beløb i besparelser, som kommunerne er pålagt af regeringen på baggrund af serviceloftet – at udgifterne ikke må stige, selv om der kommer flere ældre, flere børn og så videre. Alene i København er skrækscenariet, at hver tiende offentligt ansatte skal fyres.
Følg Velfærdsalliance-dk på https://www.facebook.com/velfaerdsallianceDK
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278