"Den marokkanske regering vil modtage ansøgninger fra både herboende og eksil-marokkanere til et program, der skal træne 5.000 unge patrioter i at forsvare landets position i Vestsahara-tvisten på nettet", skrev Morocco World News for nylig i en artikel, hvor man blandt andet citerede Marokkos kommunikationsministerium.
Det er planen at det nye program skal oplære 5.000 marokkanere i at være en slags "trolls" (digitale trolde, der manipulerer eller chikanerer dem med andre synspunkter) hvert år.
Det er planen at oplære 5.000 marokkanere i at være en slags digitale trolde, der manipulerer eller chikanerer dem med andre synspunkter hvert år.
I en bog, som Marokkos kommunikationsminister Mustafa El Khalfi for har udgivet, pointerer han ifølge Morocco World News netop, at en forbedring af den marokkanske digitale fortalervirksomhed er nøglen til at få støtte fra lande, der ikke støtter de marokkanske krav på Vestsahara.
Dette selvom Den Internationale Domstol i 1975 afviste Marokkos krav på Vestsahara, og ingen lande anerkender kolonistyrets legitimitet.
Dette nye forsøg fra den marokkanske stats side på at få marokkanske borgere i og udenfor landet til at agere trolls på vegne af kongestyret - såvel online som offline - er dog på ingen måde ny eller unik.
Marokko chikanerer
Hver gang nogen i lande som Danmark forsøger at fremføre et standpunkt, der enten støtter frihedskampen i Vestsahara, eller FN’s linje, der kræver en folkeafstemning om landets tilhørsforhold, er der ofte en eller flere marokkanere klar til at forsøge at afbryde møder, forsøge at manipulere folketingsudvalg eller komme med fejlagtige eller bagvaskende bemærkninger på Facebook, Twitter eller i artiklers kommentarfelter.
Det er temmeligt ironisk, at den marokkanske regering træner, sponsorerer og opfordrer deres borgere til at deltage i en debat om Vestsahara, når landet ellers opretholder en streng pressecensur, ikke mindst i forhold til holdninger der stiller spørgsmålstegn ved eller kritiserer Marokkos kolonisering af Vestsahara.
Ifølge den amerikanske research-NGO Freedom House er der nemlig ikke ytringsfrihed i Marokko, og da slet ikke i eller i forhold til Vestsahara. Aktivister tortureres, udenlandske journalister smides ud af landet, og store medier som El Pais og Al Jazeera bliver lejlighedsvis forment adgang til både Marokko og Vestsahara, fordi de har kritiseret den marokkanske regering eller dennes Vestsahara-politik.
Cyberchikane, hackere og virusser
Journalister fra danske Information blev tidligere på året deporteret fra Vestsahara efter kun en halv dag i Vestsahara, og fortalte efterfølgende, "at det er umuligt at komme over grænsen [til Vestsahara] som journalist".
Ifølge Freedom House ulovliggør landets presselovgivning kritik af blandt andet monarkiet og Marokkos "territoriale integritet", som især gælder enhver kritik af koloniseringen af Vestsahara, såvel i de trykte medier som online.
Desuden er landets medier i udpræget grad præget af ”selvcensur”, skriver Freedom House, også fordi der findes ”masser af Twitter- og Facebook-konti, der udelukkende bruges til at chikanere, intimidere og true aktivister”.
Ifølge organisationen, er det sandsynligt at de marokkanere der står bag disse konti har adgang til den marokkanske stats overvågningsværktøjer, ligesom regeringen bruger hackere og virusser og malware til at overvåge og chikanere kritikere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278