En landsdækkende supermarkedskæde reklamerer nu for penicillinfrit svinekød. Syge grise, der modtager penicillin, bliver frasorteret og solgt andetsteds. Hvem skal spise dette kød?
Trods tiltag fra myndigheder og svineproducenter for at mindske forbruget af antibiotiske midler til grise - for eksempel gennem den såkaldt "gult-kort-ordning" - ligger dette forbrug stadig alt, alt for højt.
Det danske svineeventyr fuldstændigt kuldsejlet. Og mange tusinde
svinebedrifter har drejet nøglen om.
I mindst fire årtier er der blevet advaret mod denne udvikling i dansk svineproduktion. Lige efter Anden Verdenskrig var svinekød dyrt for forbrugerne - blandt andet fordi sygdomstrykket hos slagtegrise var alt for højt. Hele ti til femten procent af alle grise var syge.
Midt i 60-erne fik en dansk dyrlæge den glimrende ide at skabe en helt ny sygdomsfri (steril) avlsgris, som meget hurtigt kom til at tegne en bedre og sygdomsfri svineproduktion. Begrebet: SPF var født (Specifik Patogen Fri).
Den nye avlsmetode i dansk svineproduktion blev meget hurtigt en stor succes. Blandt andet var en forudseende forvalter Pretzmann på "Brattingsborg Gods" på Samsø meget optaget af den nye og bedre produktionsform, og en slagtesvinsbesætning blev oprettet på avlsgården "Hjalmarsgaard" nær godset.
Nu mere end 40 år senere er den store succes svær at få øje på. Alle de gode løsninger, staldanlæg og materialer lå lige for, men alligevel er det danske svineeventyr fuldstændigt kuldsejlet. Og mange tusinde svinebedrifter har drejet nøglen om.
For at holde det store produktionspres på grisene har man været nødsaget til at tilføre stadig større mængder antibiotiske midler i form af forskellige penicillintyper (herunder tetracyklin), zink og kobber (som har samme effekt som antibiotika).
Det har skabt den nuværende smitte med MRSA i de fleste af de danske svinestalde. En epidemi ude af kontrol. De resistente bakterier er en trussel mod vores sygehus- og sundhedsvæsen.
Tiden er kommet til at omlægge hele den danske svineproduktion. Samtlige smittede besætninger skal saneres, og man må begynde helt forfra. Og Danmark skal ikke længere producere 25 - 30 millioner slagtesvin årligt.
Forbrugerne vil ikke længere købe det anløbne danske svinekød. Fødevaresikkerhed skal i højsædet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278