Dansk landbrug befinder sig i den værste krise siden 1930'erne. På få år er antallet af landbrug med husdyrhold nærmest halveret - dette gælder også i Østjylland i følge en opgørelse udført af SEGES (Videncenter for Svineproduktion).
Med Englands udmeldelse af EU bliver det endnu sværere for danske svineproducenter.
Selvom landbruget siden 1972 har modtaget flere hundrede milliarder i subsidier, har det ikke kunnet redde det skrantende erhverv. Der tjenes simpelt hen ikke penge. Og hvad gør bønderne så?
Den superresistente MRSA-bakterie (stafylokok) findes nu i mindst 70 procent af svinebedrifterne.
I stedet for at udvise en smule ydmyghed til gengæld for den massive gaveregn fra statens pengekasse og EU-midler fremturer de med brok, jammer og bortforklaringer. De har oven i købet den frækhed at føre retssager i helt åbenlyst urimelige tvister omkring forurening af vandmiljøet og grundvandet.
Senest har en retssag vedrørende offentliggørelsen af lister med MRSA-smittede svinebedrifter kørt i fire år, men er nu endeligt afsluttet i Højesteret: Landbruget bliver totalt undsagt af retssystemet.
Siden 2006-07 har man været klar over, at den superresistente MRSA-bakterie (stafylokok) har spredt sig i svinestaldene fra nul til nu at kunne findes i mindst 70 procent af svinebedrifterne.
Problemet er nu så alvorligt, at der tales om en egentlig epidemi. De superresistente bakterier er meget vanskelige at bekæmpe, og på længere sigt vil det betyde, at selv helt banale infektioner ikke længere kan behandles med antibiotika.
Det bliver et kæmpe problem for vores sundheds- og hospitalsvæsen. MRSA-smittede patienter skal behandles i isolationsstuer. En enestue er dobbelt så dyr som en almindelig sygeseng.
WHO taler nu seriøst om, at vi nærmer os den præantibiotiske periode. Derfor er det tvingende nødvendigt, at danske svineavlere tager fat i grisen og får fjernet den smitsomme bakterie fra svinefabrikkerne - og får nedsat forbruget af antibiotika drastisk.
Alle svinebedrifter skal screenes for MRSA, og alle smittede bedrifter skal saneres og rengøres helt i bund. Så skal der indsættes nye sygdomsfrie grise fra avlscentrene. Det har man kunnet Norge.
SEGES har beregnet, at det i 2016 vil koste hver svineproducent 77 kroner at sende en gris til slagteriet. Det må være en kærkommen mulighed for at sætte grisene ud af de smittede stalde og starte forfra - eller endnu bedre: simpelthen at opgive svinehold.
I Odder Kommune er der cirka 40 svinebedrifter tilbage. De skal ikke længere kunne true resten af kommunens borgere med forurening, stank - og giftige bakterier.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278