Grundet uvidenhed og landbrugsindustriens omfattende lobby- og reklamevirksomhed er det en særdeles velplejet myte, at mennesket har behov for såvel kød som mejeriprodukter for at vokse og trives optimalt. De færreste ved, at det eneste næringsstof, man ikke kan få dækket ved en plantebaseret kost, er B12.
Der pågår en stilfærdig mad-revolution i store dele af verden. Hver dag vælger flere og flere at skære ned på eller helt fravælge produkter, som kommer fra dyr.
Der er dog ved at blive prikket hul på myten takket være diverse lægers og ernæringsforskeres offentliggørelse af videnskabelige undersøgelser i såvel tidsskrifter og bøger som på Internet-platforme. Et eksempel er verdens hidtil mest omfattende, videnskabelige studium af sammenhængen mellem kost og sundhed, bogen "Kina-studiet", som udkom på dansk i 2016.
Den overordnede konklusion i bogen er: jo lavere animalsk konsum, jo lavere risiko for såkaldte livsstilssygdomme som hjertekarlidelser, kræft, sukkersyge, fedme, autoimmune lidelser med videre. Planter har nemlig i forhold til animalske produkter et meget højt indhold af mineraler, vitaminer antioxidanter og fibre, der beskytter mod en række sygdomme.
Flere fleksitarer, vegetarer og veganere
Der pågår en stilfærdig mad-revolution i store dele af verden. Hver dag vælger flere og flere mennesker at skære ned på eller helt fravælge produkter, som kommer fra dyr:
15 procent af den amerikanske befolkning er holdt op med at spise kød fra firbenede dyr, såkaldt rødt kød, 20 procent af englændere mellem 16 og 24 år er vegetarer, mens det gælder 12 procent af resten af befolkningen. I Kina har myndighederne opfordret til en kødreduktion på 50 procent, mens den hollandske regering anbefaler et maksimalt, ugentligt indtag af kød på 500 gram.
Antallet af vegetarer og veganere er i Danmark på få år mere end fordoblet og ligger nu på omkring 10 procent af befolkningen ifølge en Gallup-måling foretaget i 2016.
Pseudo-kød og plantemælk
Den vegetariske madrevolution bliver hjulpet godt på vej af diverse kødalternativer, som ligner kød såvel smags- som strukturmæssigt i en grad, så selv garvede gourmet-kokke kan have svært ved at kende forskel.
Tiltroen til, at fremtidens "kød" er plantebaseret er høj. Det afspejles i det faktum, at USA’s største kødproducent, Tyson Foods, har købt sig til en 5 procents ejerandel i pseudokødfirmaet, Beyond Meat, i lighed med blandt andet Microsoft-stifteren Bill Gates. Tyson Foods kaldte i pressemeddelelsen, som fulgte investeringen, det plantebaserede "kød" for et "gamechanging product". Beyond Meat blev grundlagt i 2009 og har siden start fordoblet sit salg årligt.
I takt med, at protein-myten gradvist afdækkes, falder også interessen for komælk, hvorimod plantemælkindustrien er i vækst. Blandt andet fordi videnskabelig forskning afslører, at forekomsten af blandt andet knogleskørhed, bryst- og prostatacancer er størst i de lande og de befolkningssegmenter, hvor der indtages flest mejeriprodukter.
Viden forpligter
Senest har et forskerhold fra Oxford University i et studie offentliggjort i 2016 konkluderet, at et mindsket indtag af animalske produkter vil gavne folkesundheden og spare mange menneskeliv. De foreslår på den baggrund en global afgift på 40 procent på oksekød og 20 procent på mælk og statsstøtte til frugt og grønt.
Kære politikere: viden og magt forpligter. Læg afgifter på animalske produkter, øg derved folkesundheden og spar milliarder på sundhedsbudgettet. Tag derudover initiativ til omlægning af animalsk massefabrikation til bæredygtigt, økologisk, primært plantebaseret landbrug.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278