29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavns grønne energiplan

Københavns grønne energiplan

I et indlæg 15. januar fortsætter organisationen Verdens Skove kritikken af, at København i år udfaser brugen af kul til fordel for bæredygtig biomasse. Det er ikke grønt nok, mener organisationen, der ønsker "brændselsfrie teknologier".

Det ønsker vi bestemt også. Men vil vi af med kullene og garantere københavnerne varme i radiatoren også på årets koldeste dag, så er bæredygtig biomasse et nødvendigt skridt på vejen mod de mange vedvarende energi-teknologier, vi i disse år også etablerer og udvikler. Biomasse er nemlig ikke Københavns eneste grønne energikilde:

  • Vind: Vi har i dag 56 vindmøller, der tilsammen fremstiller grøn strøm til 80.000 husstande.
  • Geotermi: Vi driver sammen med to andre fjernvarmeselskaber, CTR og VEKS, et geotermianlæg på Amager, som udnytter varmen fra jordens indre.  
  • Varmepumper: Vi idriftsætter til foråret en stor demonstrationsvarmepumpe sammen med CTR og VEKS. Den udnytter varmen fra hav og spildevand og kan forsyne mere end 1000 husstande med varme. Endnu en pumpe er ved at blive testet ude i Nordhavn, hvor den leverer varme til krydstogtterminalen og UNICEFs lagerbygning.
  • Besparelser: Vi arbejder målrettet med energibesparelser.  De seneste ti år har vi i København sparet 530 GWh. Det er lige så meget varme, som hele Husum, Vanløse, Emdrup og store dele af Brønshøj tilsammen bruger på et år.
  • Grøn gas: Bygassen, som bruges til københavnernes madlavning, bliver stadig mere grøn. I år øger vi andelen af den CO2-neutrale biogas, der tilsættes bygassen, til 40 procent. Biogassen kommer fra københavnernes eget spildevand, hvor slammet omdannes til biogas.

Dette er nogle af eksemplerne på, hvordan vi helt konkret udvikler fremtidens grønne og brændselsfrie energiforsyning. Men hverken teknologisk eller økonomisk er vi nået dertil, hvor vi kan basere størstedelen af varmeforsyningen på disse nye teknologier.  Blandt andet udvindingen af geotermisk varme i storbyskala kræver teknologisk udvikling, før vi kan levere mere geotermisk energi.
Vi skal skaffe energi og varme til 600.000 københavnere til rimelige priser og må være realistiske. En grøn trædesten af bæredygtig biomasse fra skove, der genplantes, er kombineret med udvikling af nye grønne teknologier det bedste, vi lige nu kan gøre for at blive af med kullene og sikre københavnerne en grøn og CO2-neutral energiforsyning.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jan. 2019 - 08:00   25. jan. 2019 - 08:10

Læserbrev

af Charlotte Søndergren, planchef for fjernvarme i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyning