08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvor syg eller alvorlig handicappet skal man være for at få førtidspension?

Læserbrev

Hvor syg eller alvorlig handicappet skal man være for at få førtidspension?

Endnu en grel historie om hvordan de danske myndigheder i kommunerne fortolker førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2013. Af Jesper Park van der Schaft.

Her har vi endnu en sag om en person – en ung kvinde i begyndelsen af 20’erne i Aarhus Kommune. Hun har det dårligt fysisk og har desuden autisme og kan ikke noget som helst. Mere eller mindre er hun sengeliggende i alle døgnets timer.

Hvor syg skal man være, eller hvor store handicaps skal man have for at få førtidspension?

Hun lider blandt andet af nakkesmerter, hovedpine, hukommelsessmerter, dysautomati, kvalme, muskelsvaghed, voldsom træthed, tab af koordination, svimmelhed, vejrtrækningsbesvær. Hun har også spasticitet, hyperrefleksi, smerter i ben, muskelsvaghed, tab af blærefunktion. Samtidig har hun synstab, tinnitus, voldsomme hovedpiner og ansigtssmerter.

Desuden har hun en halskrave, som gør, at hendes hals får støtte, så hun stadig kan have sit hoved “oprejst” og ikke skrider/glider så meget, som det ellers ville gøre.

Hendes hoved/kranie skrider/glider 5,4 millimeter, mens hos et normalt menneske skrider/glider hovedet/kraniet 1 millimeter.

Desuden får hun spasmer, fordi blodårer til hjernestammen er i klemme, og halspulsåren er i klemme. Hun har også stor lydfølsomhed, hun tåler ikke at være sammen med mange mennesker sammen, men er tit alene på sit værelse og i værste tilfælde har høreværn på for at undgå lydstøj.

Hun har lige været hos sin sagsbehandler med flere for at få afgjort, om hun kunne få førtidspension eller ej. Jeg troede med over 90 procent sikkerhed, at det ville hun få, med alle de lidelser hun har. Men jeg tog gruelig fejl, for der var med det samme afslag!

Mange mennesker har fået forværret deres lidelser/handicap/sygdom, fordi de ikke har kunnet få tilkendt førtidspension, men har skullet kæmpe sig igennem ressourceforløb/arbejdsprøvning.

Heriblandt har vi kunnet læse om sengepraktikker og 5-minutters praktikker. Desuden må vi heller ikke forglemme, at cirka 80 mennesker er døde under ressourceforløb eller før, de kom i ressourceforløb.

Med den unge kvindes smerter og lidelser, som jeg har beskrevet, så har vi endnu en grel historie om, hvordan de danske myndigheder i kommunerne – i dette tilfælde i Aarhus Kommune – fortolker førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2013 for let/sløset.

Selvfølgelig skal man ikke snyde sig til førtidspension, men – efter min mening – så kan vi ikke være bekendt, at mennesker som den unge kvinde, som jeg har beskrevet, ikke kan få førtidspension, når hun nu mere eller mindre er sengeliggende i alle døgnets timer. Derfor spørger jeg, hvor syg skal man være, eller hvor store handicaps skal man have for at få førtidspension?

Og til allersidst: Få nu lavet førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2013 om, således at mennesker med alvorlige lidelser/handicaps/sygdom ikke skal få afslag til førtidspension, men i stedet får tilkendt førtidspension. Det er billigere og mindre ressourcekrævende!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2019 - 11:39   20. nov. 2019 - 12:01

Læserbrev

af Jesper Park van der Schaft, førtidspensionist, Aarhus
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).