Historiske paralleller kan være lumske, men engang imellem uimodståelige.
For kort tid siden valgte det største tyske borgerlige parti, forbundskansler Angela Merkels kristelige demokraters (CDU's) filial i delstaten Thüringen at gå sammen med det højreekstremistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) og udpege en ny ministerpræsident for Thüringen efter delstatsvalget i efteråret 2019. Dette skete på trods af en uskreven regel i Tyskland om, at samarbejde med den yderste højrefløj på baggrund af landets dystre historie er bandlyst.
Debatten raser nu i CDU, om partiet også på landsplan skal indlede et formelt samarbejde med AfD.
Det lokale CDU's beslutning om at samarbejde med AfD er da også efterfølgende blevet hudflettet af mange iagttagere, som blandt andet betegner det skete som et "dæmningsbrud" i tysk politik.
Hvis vi kigger 90 år tilbage – ligeledes på Thüringen – fik det tyske nazistparti NSDAP her et delvist parlamentarisk gennembrud, idet partiet ved delstatsvalget i december 1929 fik 11 procent af stemmerne – en mangedobling i forhold til det forrige delstatsvalg. Og hvad vigtigere var, partiet fik en ministerpost i Thüringens regering, da en af NSDAP's veteraner, Wilhelm Frick, i januar 1930 blev udnævnt til indenrigs- og kulturminister.
I parentes bemærket kom NSDAP's virkelige gennembrud ved rigsdagsvalget i september 1930, da partiet stormede ind i den tyske rigsdag, båret frem af den verdensomspændende økonomiske krise, som ramte Tyskland benhårdt.
Debatten raser nu i CDU, om partiet også på landsplan skal indlede et formelt samarbejde med AfD. Forbundskansler Angela Merkel, som står for en midtersøgende politik, er på vej ud af politik, og frygten kan være, at hendes efterfølger har en mere afslappet holdning til et samarbejde med den ekstreme højrefløj efter næste års valg til Forbundsdagen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278