Det er rørende at høre de borgerlige tale varmt for grundlov, lovgivning og demokrati, efter at regeringen havde fået aflivet nogle mink uden at have haft lovhjemmel til at gøre det.
Der skal ikke alene nedsættes en undersøgelseskommission, som skal placere ansvaret for brud på lovgivning eller ulovlig administration, men regeringen skal også straks træde tilbage og udskrive valg eller overlade regeringsmagten til de borgerlige, der både værdsætter demokratiet og retsstaten og hver dag tilstræber at efterleve de nævnte principper.
Man skyder nok ikke langt ved siden af målet ved at antage, at de traktorførende demonstranter tilhører Venstres vælgermasse og borgerlige medier.
Derfor skulle man tro, at det ville være umuligt at finde eksempler på, at de borgerlige ikke lever op til deres egen emotionelle retorik.
Anders Fogh Rasmussen regering gik i krig mod Irak på det absolut mindste flertal i Folketinget og uden en folkelig debat.
Der blev af den socialdemokratiske regering (2011-2015) nedsat en kommissionen, som blandt andet skulle klargøre retsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Den fik de borgerlige nedlagt, da de kom til regeringsmagten, og forinden havde de argumenteret stærkt imod en dommerundersøgelse ved blandt andet at påpege, hvor omkostningskrævende den ville være, hvor få ændringer en sådan undersøgelse vil medføre, samt at tidsperspektivet gjorde, at interessen for det, der blev undersøgt, ville blive overskygget af andre emner, der er oppe i tiden.
Det lykkedes for de borgerlige at sabotere den omtalte undersøgelseskommission, der blandt andet skulle undersøge retsgrundlaget for Irakkrigen, som har medført tab af danske liv.
Det er ikke første gang i historien, der er blevet truffet afgørelse eller administreret uden lovhjemmel, og nogle gange er det sket med vilje som for eksempel i Tamil-sagen, indførelse af sultecirkulæret af Socialdemokratiets socialminister Ritt Bjerregaard og Venstres beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
De to sidstnævnte ulovligheder ramte de økonomisk svagest stillede enten i form af afslag på kontanthjælp (Ritt Bjerregaard), eller man fik kommunerne til at administrere 300-timers reglen ulovligt (Claus Hjort Frederiksen).
Herudover gav Claus Hjorth Frederiksen blandt andet usande oplysninger til Folketinget, bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at fordreje den offentlig debat til sin fordel samt fik embedsmændene til at slette belastende dokumenter fra arkiver.
Der blev hverken gjort et retligt eller politisk ansvar gældende over for Ritt Bjerregaards eller Claus Hjorth Frederiksens ulovligheder og tilsidesættelse af demokratiske principper.
Det skyldtes nok den noget mangelfulde dækning i medierne.
I TV2's presseloge beklagede nogle chefredaktører fra de borgerlige medier, at de ikke havde været opmærksomme på beskæftigelsesministerens ulovligheder. Hvis ikke P1 Orienterings journalist Jesper Tynell ihærdigt havde undersøgt og dokumenteret det, ville det næppe være kommet til befolkningens kendskab.
Jeg er enig med de demonstrerende traktorførere i, at det skal kritiseres, hvis magthavere eller myndigheder træffer afgørelser overfor en borger, uden at der er lovhjemmel til det, og ikke respekterer grundlæggende demokratiske principper.
Jeg er bestemt ikke enige i, at det ikke er afgørende, om regler og grundlæggende principper overtrædes, men snarere hvem der gør det, og hvem der bliver ramt af ulovligheden.
Det er tilsyneladende den holdning, der findes hos de borgerlige partier og især hos partiet Venstre. Man skyder nok ikke langt ved siden af målet ved at antage, at de traktorførende demonstranter tilhører Venstres vælgermasse og borgerlige medier.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278