30 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fem punkter mod corona-fattigdom

Udtalelse

Fem punkter mod corona-fattigdom

Klasseskel og ulighed er øget under pandemien, påpeger Kommunistisk Partis landsledelse. (Bemærk: PDF til udprint i bunden).

Arkivfoto.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Et år inde i pandemien er det stadig vigtigst at sætte sundhed over profit. At sætte hensyn til mennesker over økonomiske interesser.

I kommunerne ligger der ubrugte midler fra 2020, som kan bruges i år, hvis kommunerne fritages for budgetloven.

Klasseskel og ulighed er øget under pandemien. Nogle klarer sig godt – andre klarer sig slet ikke.

Cirka 250.000 mennesker lever under den fattigdomsgrænse, som Danmarks Statistik bruger til afrapportering til FN om fattigdom. Mange af dem har fået det værre.

Den mere langsigtede regning for coronakrisen er ved at blive udskrevet, men allerede nu er der brug for en genopretningspakke, der her og nu kan modvirke coronarestriktionernes negative sociale konsekvenser.

Og der er råd.

Statens formue er vokset ekstremt meget i 2020. Underskuddet på de offentlige finanser blev langt mindre end ventet samme år. I kommunerne ligger der ubrugte midler fra 2020, som kan bruges i år, hvis kommunerne fritages for budgetloven. Og så er vi ikke engang begyndt at tale om, at der kan hentes ekstra penge, for eksempel i virksomheder der holder til i skattely.

Kontanthjælpen er det nederste sikkerhedsnet og dermed afgørende for at beskytte mennesker mod fattigdom. Derfor mener Kommunistisk Parti helt overordnet at:

  • Fattigdomsydelserne – kontanthjælpsloft, 225-timers-regel, integrationsydelse (nu selvforsørgelse- og hjemsendelsesydelse) og uddannelseshjælp – skal afskaffes. Alle skal sikres et trygt livsgrundlag.

  • De nuværende regler for fleksjob, førtidspension og sygedagpenge skal ændres grundlæggende, så der gøres op med de langtrukne og uværdige ressourceforløb. Alle skal sikres retssikkerhed og mødes med respekt.

Men her og nu er der brug for:

# 1: 

  • Bevilg en ekstra-check på 1000 kroner til mennesker på overførselsindkomst, børn såvel som voksne.

  • Opret en statslig finansieret pulje, så udsatte og fattige familier får mulighed for at komme på sommerferie i år.

Fordi:

Mange danskere har her i foråret mulighed for at hæve deres indefrosne feriepenge. Men det kan de fattigste i landet ikke. De har også svært ved at få råd til at holde ferie.

# 2:

  • Forlæng suspensionen af 225-timers-reglen året ud.

  • De mennesker, der er ramt af 225-timers-reglen, skal tilbage på fuld ydelse.

Fordi:

225-timers-reglen er en tikkende bombe under manges økonomi. Den betyder, at modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld ydelse. På grund af corona er kravet suspenderet frem til 31. april i år.

# 3:

  • Indfør et medicin-frikort, så mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse kan få gratis medicin.

  • Prioritér og finansiér en social indsats, så flere af de mest udsatte borgere får mulighed for at benytte det sociale frikort.

Fordi:

Fattige familier har svært ved at klare de helt basale udgifter til mad og medicin.

# 4:

  • Ekstra ressourcer til foreninger og organisationer der arbejder med mennesker med handicap, hjemløse, ensomme ældre, voldsramte kvinder og andre udsatte grupper.

Fordi:

I forhold til sårbare og udsatte mennesker og familier er der brug for et omfattende socialt reparationsarbejde og hjælp til at bringe det enkelte menneske og den enkelte familie på ret køl igen. Mange er kørt helt i bund økonomisk og i forhold til menneskelige ressourcer.

# 5:

  • Afsæt penge til at behandle et formodet efterslæb i behandlingen af psykiske lidelser og ensomhed som følge af nedlukningen.

  • Iværksæt særlige tiltag og opsøgende arbejde i forhold til ikke-digitaliserede borgere, som kun nås med fysiske tilbud, så sygdom kan opspores.

Fordi:

Coronapandemien har gjort det meget tydeligt, at der er stor ulighed i sundhed, såvel fysisk som psykisk. Der er brug for en ekstraordinær indsats.

Denne udtalelse kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. apr. 2021 - 11:54   19. apr. 2021 - 17:19

Udtalelse

af Kommunistisk Partis landsledelse, den 15. april 2021
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).