Den samlede udgave af Marx’ og Engels’ værker er planlagt til at bestå af fire sektioner med i alt 114 dobbeltbind.
af Gerd Callesen
Efter flere forsøg på at udgive Marx’ og Engels’ efterladte værker, manuskripter og breve begyndte i 1960’erne forarbejdet til en ny Marx-Engels-Gesamtausgabe (MEGA), det vil sige en samlet og altomfattende udgave på et højt videnskabeligt niveau. Den blev udgivet af de to institutter for marxisme-leninisme i Moskva og Øst-Berlin.
De første bind udkom i 1975; det var planen, at der indtil år 2000 skulle udkomme i alt 100 bind. Planerne blev dog ændret og udvidet blandt andet på grund af nyopdagede tekster.
Efter omvæltningerne i 1989/90 så det ud til, at også dette forsøg på at udgive Marx’ og Engels’ samlede værker skulle forblive uafsluttet. Det lykkedes imidlertid at finde et nyt forum for udgivelsen.
Vigtigt var også, at det lykkedes at internationalisere arbejdet: forskere fra for eksempel Japan, USA, Frankrig, Danmark, Nederlandene og Italien deltager fremover i udarbejdelsen af de enkelte bind sammen med ‘veteranerne’ fra Rusland og Øst-Tyskland.
Planen i dag
Udgaven er nu planlagt til at bestå af fire sektioner med i alt 114 dobbeltbind.
Første sektion skal indeholde alle tidligere trykte værker, anden sektion Kapitalen med alle forberedende manuskripter, og tredje sektion består af hele den overleverede korrespondance mellem Marx og Engels og med andre personer.
Den første halvdel af udgaven er udkommet, medens cirka 30 bind er under udarbejdelse. Det er et langsommeligt arbejde, især fordi der er tale om mange hidtil utrykte udkast og manuskripter – og især Marx’ håndskrift er svær at læse.
Der er dog også gevinst på anden måde. Således er hidtil ukendte manuskripter og breve til og fra Marx og Engels blevet fundet.
MEGA har nu også en plads på internettet, flere bind i II. sektion er nu tilgængelige i digitaliseret form (se Regina Roths artikel i Arbejderhistorie nr. 2/2011 s. 121-122).
Fjerde sektion
Fjerde sektion indeholder alle de tekster, som der ikke naturligt er plads til i de tre første. Det drejer sig især om afskrifter fra andres bøger, notater, boglister, notesbøger og andet materiale.
Endelig findes et bind med en bestandsoversigt over Marx’ og Engels’ biblioteker, for så vidt som de har kunnet genfindes. Det er ikke uden interesse, fordi især Marx har gjort notater i bøgerne.
Desværre er mange bind forsvundet, der findes fortegnelser over flere hundrede titler, som engang har været i biblioteket. Af de registrerede 1450 bøger har mange fået anmærkninger i margenen af ejerne. Kommentarerne er en ikke uvæsentlig del af forfatterskabet.
Materialet, som udgives i fjerde sektion er således meget forskelligartet, men har betydning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278