De tre sidste bind i første afdeling af MEGA-serien er nu færdige, og Engels' værker fra tiden efter Marx' død i marts 1883 er dermed alle udgivet.
af Gerd Callesen
Med det nu foreliggende bind i MEGA-serien, bind 30 i første afdeling, som indeholder artikler og breve fra perioden marts 1891 til august 1895, fremtræder sammenhængen i seriens fire afdelinger klarere. De tre sidste bind i første afdeling er nu færdige, og Engels' værker fra tiden efter Marx' død i marts 1883 er dermed alle udgivet.
At sammenhængen bliver tydelig skyldes også, at der med det nyeste bind 30 skabes en forbindelse mellem den unge og den gamle Engels.
I første afdelings bind tre er således den vigtige afhandling, »Umrisse zu einer Kritik der Nationalökonomie«, udkommet. Heri gør Engels rede for materialismens betydning. I samtiden var det en betydningsfuld redegørelse. I dag er der næppe mange, der vil afvise økonomiens betydning for alle samfundslivets udviklinger.
Den arbejdende klasses stilling
Engels næste væsentlige udgivelse blev »Den arbejdende klasses stilling i England« (1845). Den vil blive udgivet i seriens bind fire, som endnu ikke udkommet. Men i det nye bind 30 foreligger den af Engels reviderede amerikanske udgave, som her udgives med en fyldig introduktion til både den amerikanske (1887) og engelske udgave (1892).
Denne undersøgelse af arbejderklassens oprindelse, dens livsbetingelser, dens sammensætning og de samfundsmæssige konsekvenser, dette kunne få, er en videreførelse af den materialistiske analysemetodes udvikling i praksis.
I bindet udgives foruden oversættelsen også det forord, som Engels udarbejdede i forbindelse med den nye udgave. Han ville ikke ændre den historiske tekst, men anså det for påkrævet at understrege den egentlige mening i visse passager.
Den oprindelige bog vakte i 1845 opsigt også i Danmark. Den blev anmeldt udførligt i dagbladet »Kjøbenhavnsposten«, en avis med socialistiske tendenser. Men også den konservative »Lolland-Falsters Stiftstidende« havde i flere artikler udførligt gengivet Engels' vurderinger.
Engels var på det tidspunkt 25 år gammel, han havde allerede i flere år anonymt bidraget med en lang række artikler i datidens førende tyske aviser.
Hans far delte absolut ikke sønnens radikale anskuelser. Tværtimod beordrede han ham til at gå i lære som industrikøbmand i familiens virksomhed. Han blev sendt til Manchester, hvor han til faderens tilfredshed arbejdede i en tekstilvirksomhed. I fritiden skrev han så sin analyse af den engelske arbejderklasse.
Oversættelser
Blandt de andre oversættelser i bind 30, som Engels medvirkede ved, kan nævnes »Det kommunistiske manifest«, oversat til fransk af Marx' datter Laura Lafargue, og »Louis Bonapartes 18. Brumaire«, ligeledes oversat til fransk.
Endvidere »Socialismens udvikling fra utopi til videnskab« til italiensk og Marx' »Filosofiens elendighed« fra fransk til tysk.
Engels' medvirken i oversættelsen kan ikke specificeres præcist, og derfor beskrives kun oversættelsens komplicerede historie.
Engels kritiserede i øvrigt et forsøg på oversættelse af Kapitalen til engelsk. Det var den engelske socialist Hyndman, der forsøgte sig som oversætter, men han fandt ikke nåde for Engels' øjne, hvad der tydeligt fremgår af artiklens overskrift »How not to translate Marx«.
Som tillæg til Engels' egne afhandlinger i dette bind trykkes endvidere artikler af Karl Kautsky og Marx' to svigersønner Paul Lafargue og Edward Aveling samt et brev fra de to døtre til den tyske statsminister Bismarck. Engels havde medvirket ved udformningen.
Engels efter Marx
De tre sidste bind i seriens første afdeling indeholder således Engels egne arbejder samt afhandlinger, han medvirkede ved.
De tre bind er udkommet i 2002 og 2010. De to første er redigeret af Renate Merkel-Melis, det sidste af Peer Kösling. De tre bind fylder i alt 4184 sider, de 1660 er Engels' afhandlinger (inklusive de artikler og oversættelser han medvirkede ved).
De øvrige sider skyldes redaktørernes indsats og består af teksthistorier, noter, registre og introduktioner. Det gælder dog ikke for bind I/32, hvor introduktionen er skrevet af en udefra kommende bidragyder.
Halvdelen af arbejdet
Men dermed er kun cirka halvdelen af Engels' skrifter i disse 12 år blevet bearbejdet. En anden meget væsentlig del består i hans redaktion af bind to og tre af Kapitalen.
Det er yderst betydningsfuldt, at Engels påtog sig dette vanskelige arbejde og fik udgivet disse to bind. De er senere blevet kritiseret meget. Det er dog først nu, hvor alt materiale vedrørende Kapitalen vil være udkommet i løbet af 2011, at det er muligt at vurdere hans indsats.
Det er helt utilstrækkeligt at affærdige arbejdet som forfalskning, eller at hævde »at Engels ikke havde forstået, hvad Marx mente«, eller hvad der ellers har været rejst af kritikpunkter. Her skal imidlertid kun fastholdes, at Engels' skrifter nu stort set foreligger.
I MEGA-udgivelsen mangler fortsat hele brevvekslingen fra disse tolv år og ligeledes adskillige bind fra årene forud for 1883. Så vidt det kan skønnes på nuværende tidspunkt er hovedemnet i korrespondancen fra disse år koncentreret om udviklingen af den politiske taktik. Arbejderbevægelsen var ved at træde ud af børneskoene, og nye opgaver, der krævede deres løsning, måtte diskuteres.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278