Der er ingen tvivl om, at arbejderne atter engang har betalt for en krise, som de er uforskyldt i, mens de, som har skylden, stadig sidder godt og lunt i det
af Jan Mikkelsen, 48 år. Har været ansat ved Smurfit Kappa Danmark A/S i Kolding siden 1994. Blev i 1998 valgt som tillidsrepræsentant i produktionen og kom i A/S-bestyrelsen. Har været fællestillidsrepræsentant siden 2004. Medlem af bestyrelsen for 3F Kolding, Grafisk Brancheklub og DK-klubben.
Så er de første forlig indgået i de igangværende overenskomstforhandlinger. Hurra for det - eller hvad?
Det er jo altid rart, når forhandlingerne ender fredeligt og i mindelighed, men efter min mening kunne man godt have skævet lidt mere til satserne/muligheder på skiftehold. Det er dog glædeligt, at parterne har fundet frem til den mulighed, at man kan omkonvertere en del af sit skifteholdstillæg til mere frihed - men igen kunne jeg godt ønske mig, at der var blevet lavet en generel nedsættelse af arbejdstiden på skifteholdene, da den mulighed, der ligger i forliget, lægger op til, at det er den enkelte, der skal tage stilling til, om man vil bruge en del af sin løn på en arbejdstidsnedsættelse.
Jeg er ikke i tvivl om, at denne mulighed nok skal blive benyttet af nogle medarbejdere rundt omkring i Danmark, men der vil være nogle, som ikke har mulighed for at benytte sig af denne mulighed - enten fordi deres økonomi ikke giver muligheden, eller fordi arbejdsgiveren ikke vil være med til det. Som bekendt kræves der lokal enighed, før denne mulighed kan bruges, og især på de små virksomheder kan man frygte, at arbejdsgiveren vil stille sig på tværs, da det jo kan betyde, at det bliver nødvendigt at ansætte flere medarbejdere for at dække denne øgede frihed ind.
Helbredskontrollen for natarbejderne er også et punkt, hvor jeg synes, at man er på vej i den rigtige retning. Det glæder mig, at virksomhederne fremover - såfremt at dette forlig stemmes hjem - ikke bare kan sende medarbejderen til medarbejderens egen læge i vedkommendes fritid og så ellers bare læne sig tilbage og sige, at 'nu har vi gjort det vi skal'. Der skal udfyldes et spørgeskema sammen med medarbejderen, der er enighed om, at der skal udarbejdes en tilbagevendende statistik og arbejdsgiveren skal kompensere den ansatte, såfremt han eller hun skal gennemfører helbredskontrollen i sin fritid.
Det ærgrer mig en del, at man ikke har taget HK`s 50 procents-regel med i forliget, da den kun kan betegnes som et forældet levn fra fortiden. Nu har HK meldt ud, at de stemmer nej til forliget, og jeg har fuld forståelse for denne holdning. Hvorfor kan vi ikke finde ud af at støtte hinanden indenfor fagbevægelsen?
Ikke at misforstå det derhen, at jeg dermed mener, at fagbevægelsen ikke normalt står sammen, men i dette tilfælde er det lidt lige som ude på arbejdspladserne, hvor HK`erne er nogle, som nogle er ligeglade med. Det er ikke altid nemt at være HK`er, og hvis de ikke engang kan få støtte fra os andre til et berettiget krav, så står verden ikke længere.
Nu skal vi indenfor emballageindustrien i gang med vores OK-forhandlinger og lur mig, om ikke resultatet kommer til at ligne Industriforliget - dog med visse ændringer, da vi i forvejen har nogle af de ting, som der er i forliget. Det er jo ikke for ingenting, at emballageoverenskomsten kaldes for en af verdens bedste overenskomster.
Industriforliget blev bedre, end jeg havde forventet - eller frygtet - men i min verden er der ingen tvivl om, at arbejderne atter engang har betalt for en krise, som de er uforskyldt i, mens de, som har skylden, stadig sidder godt og lunt i det.
Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278