22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Claus Hjort Frederiksen må til mikrofonen

Claus Hjort Frederiksen må til mikrofonen

Lørdag, 20. februar, 2010, 00:00:00

Claus Hjort Frederiksen fik fremlagt misvisende tal, brød loven, fik slettet belastende materiale og vildledte Folketinget. Alligevel er han stadig minister. Hvorfor, spørger Henning Tjørnehøj

af Birthe Sørensen, redaktør
Hvorfor er Claus Hjort Frederiksen stadig minister, spørger historikeren Henning Tjørnehøj i Politikens kronik den 17. februar.
Samme spørgsmål har vi stillet flere gange her i denne avis` spalter.
Anledningen er stadigvæk DR-journalisten Jesper Tynells afsløringer i fem udsendelsesrækker af tidligere beskæftigelsesminister Hjort Frederiksen, afsløringer som for nylig indbragte ham Cavlingprisen.
Henning Tjørnehøj skriver:

'Det fremgik af Jesper Tynells afsløringer, at Claus Hjort Frederiksen fik fremlagt misvisende tal, brød loven, fik slettet belastende materiale og vildledte Folketinget. Men der er ikke på noget tidspunkt stillet krav om, at Hjort Frederiksen burde forlade sin post som beskæftigelsesminister. Han er tværtimod blevet belønnet med finansministerposten'.

I kronikken gennemgår Henning Tjørnehøj de sager, som Jesper Tynell har afsløret. Den første er fra 2004, den sidste fra 2009. Der er altså ikke tale om en enkelt svale, men bevidst og systematisk snyd og lovbrud over flere år.
Den femte og sidste udsendelsesrække handlede om et forsøg, som Hjort Frederiksen satte i gang i 2009 med henblik på aktivering af sygemeldte.
Ifølge forsøget skulle sygemeldte aktiveres i ti timer om ugen og hvis de ikke mødte op skulle de have standset udbetalingen af deres sygedagpenge. Det er imidlertid ikke lovligt ifølge sygedagpengeloven.

'Med hjælp fra Kammeradvokaten udarbejdede Hjort Frederiksen imidlertid et notat, som gjorde gældende, at aktiveringsforsøgene alligevel var lovlige ifølge sygedagpengelovens forsøgsbestemmelse.
Kirsten Ketcher, professor i socialret ved Københavns Universitet, afviste imidlertid, at en sådan hjemmel skulle findes. Et flertal uden om regeringen krævede derfor forsøget med at aktivere sygemeldte standset. Men Hjort Frederiksen henviste over for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg til, at Kammeradvokaten i et nyt notat havde slået fast, at ministeren kunne gennemføre forsøget uden først at spørge Folketinget.' ...
'Det fremgår imidlertid af Kammeradvokatens notat, at Beskæftigelsesministeriet har bedt ham om ikke at undersøge, om forsøget er lovligt. Jesper Tynell får lektor i forfatningsret på Københavns Universitet Pernille Boye Koch til at gennemlytte båndoptagelser, hvor Hjort Frederiksen under ministeransvar i Folketinget bliver spurgt, om Kammeradvokaten har godkendt forsøget eller ej.
Hjort fastslår flere gange, at Kammeradvokaten har godkendt forsøgene. Pernille Boye Koch konkluderer på denne baggrund, at ministeren har forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven.'

Og Henning Tjørnehøj slutter sin kronik på denne måde:

'Igennem de fem år, hvor Jesper Tynell bragte sine afsløringer, blev Hjort Frederiksen af DR igen og igen opfordret til at forklare sig. Han henviste imidlertid kontinuerligt til mangel på tid. Da han senest efter prisoverrækkelsen endnu en gang blev bedt om at stille op til et interview, lød svaret på en mail, at 'Det bliver ikke muligt med et interview med Claus Hjort Frederiksen'.
Ville det ikke være rimeligt, hvis Ombudsmanden krævede Claus Hjort Frederiksen til mikrofonen, således at Jesper Tynell omsider kunne få lejlighed til at interviewe ham?'

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp