23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

2010 EU`s fattigdomsår og ¤¤Stop Fattigdom Nu¤¤

2010 EU`s fattigdomsår og ¤¤Stop Fattigdom Nu¤¤

Onsdag, 17. februar, 2010, 00:00:00

Andelen af danskere i fattigdomsrisiko er - målt efter EU`s kriterier - i dag 12 procent af befolkningen, hvor det i midten af 1990`erne kun var otte procent.

fra Initiativet Stop Fattigdom Nu
Danmark er et af verdens rigeste lande med mindst forskel på rig og fattig. Det er vi stolte af. Men antallet af fattige voksne og børn stiger. Og uligheden vokser.
En lang række organisationer, der ønsker en ny udvikling, siger: Stop fattigdom nu.
Alle EU`s medlemslande har vedtaget at gøre 2010 til året for kampen mod fattigdom. Der er i EU enighed om at føre kampagner og sætte nye mål for bekæmpelsen af fattigdom og social eksklusion.
Danmark og den danske regering er en del af denne overordnede enighed. Men indsatsen fra den danske regerings side er beskeden.
Danmark er netop blevet et velfærdssamfund, fordi vi som samfund har stræbt efter at inkludere udsatte borgere, og fordi den begrænsede ulighed har skabt grundlag for en stærk økonomisk udvikling, som omfatter langt de fleste.
Frem til midten af 1990`erne blev Danmark år for år et mere lige samfund. Men siden er uligheden og fattigdommen vokset markant. Det vil vi sætte en stopper for.
Derfor: Stop fattigdom nu. Fattigdomsåret 2010 skal give resultater, og organisationerne vil gå i spidsen for at sikre en effektiv indsats og fokus på bekæmpelse af fattigdom.
Regeringen anerkender ikke EU`s fattigdomsgrænse, eller at vi har fattigdom i Danmark. Men EU har en klar fattigdomsgrænse: Alle med en disponibel indkomst under 60 procent af medianindkomsten er i risiko for at leve i fattigdom. (Medianindkomsten svarer til den indkomst, som ligger i midten af alle indkomster. 50 procent tjener mere og 50 procent tjener mindre. Red.)
Andelen af danskere i fattigdomsrisiko er - målt efter EU`s kriterier - i dag 12 procent af befolkningen, hvor det i midten af 1990`erne kun var otte procent.
Stigningen er altså betydelig. Samtidig er uligheden i Danmark stigende. De rige er blevet rigere og de fattige er blevet fattigere, blandt andet fordi overførselsindkomster i mange år er steget langt mindre end de gennemsnitlige lønindkomster.

Det går den gale vej
Det er først og fremmest socialpolitikken og også det danske omfordelende skattesystem, der har sikret, at uligheden og fattigdommen er mindre i Danmark end i andre lande. Men nu går det desværre den forkerte vej.
Fattigdom handler først og fremmest om økonomi, men meget andet følger med. Fattigdom og ulighed går hånd i hånd. Fattige har ringere adgang til uddannelse, arbejde, sundhed og social service.
År 2010 skal understrege, at fattige har samme rettigheder som alle andre. Alle er lige for loven. Uligheder skader både det enkelte menneske og samfundet.
Langt de fleste danskere har indkomster over EU`s fattigdomsgrænse og kender ikke de problemer, fattige møder hver dag.
Fagforeningerne sikrer overenskomster, rettigheder og minimumslønninger for dem, der har arbejde, og de sikrer en løn man kan leve af. Danmark har heller ikke så store problemer som andre lande med fattige i arbejde til lønninger, der ligger under et eksistensminimum.
Der er tilfælde, hvor unge eller indvandrere får langt under overenskomsten, men ofte griber fagforeninger og ansvarlige arbejdsgivere ind, og problemet er ikke så massivt som i mange andre lande.
Fattigdommen rammer især dem, der ikke har arbejde og ikke er forsikrede, og som lever på randen af eller udenfor arbejdsmarkedet.
Det gælder grupper af enlige mødre, unge, folkepensionister, familier med mange børn, dårligt uddannede, syge og handicappede. Mennesker som mangler erhvervsuddannelse og erhvervserfaring - mennesker, der lever på overførselsindkomster, og som har oplevet, at disse indkomster år efter år er steget mindre end de gennemsnitlige lønindkomster.
Særligt hårdt ramte er de personer og familier, som er udsat for nedsatte ydelser som et resultat af regeringens incitamentspolitik, der med kontanthjælpsloft, 450-timers regel og starthjælp reducerer indkomsterne for langvarige kontanthjælpsmodtagere.
Denne særlige straffepolitik rammer i meget høj grad børn af nogle af samfundets fattigste forældre, og den forstærker risikoen for, at disse børn ikke kan bryde ud af fattigdom.

Det anbefaler vi
Som led i EU`s fattigdomsår foreslår vi, at alle danskere i en uge lever som kontanthjælpsmodtager eller som folkepensionist uden nogen form for supplerende pension - og skænker det sparede overskud til en fattig familie. Så vil mange flere kunne opleve og forstå, hvad det vil sige at være fattig i Danmark.
Vi vil skabe debat og påvirke holdninger. Vi vil fokusere på, at fattige har rettigheder, og vi vil understrege, at samfundet må bygge på det grundsyn, at alle mennesker har lige værd, også hvis de ikke er i stand til at arbejde.
* Vi anbefaler, at Folketinget sikrer klare strategier til bekæmpelse af fattigdom og ulighed, at der opstilles målbare indikatorer på kort og lang sigt, og at retssikkerheden styrkes for de svageste både i forhold til arbejde, uddannelse, sundhed og service.
* Vi ønsker helhed og sammenhæng i indsatserne og anbefaler særlige indsatser mod lang tids fattigdom og indsatser der bekæmper fattigdommens konsekvenser for børn og unge.
* Vi ønsker en klar politisk placering af ansvaret med årlige fattigdomsrapporter, målinger af udviklingen i fattigdom, samt forskning i fattigdommens strukturelle og individuelle årsager.
* Vi ønsker samfundets anerkendelse af, at fattigdom skader både borger og samfund
* Vi anbefaler en officiel dansk fattigdomsgrænse
* Vi støtter, at fattige bliver hørt og får indflydelse.
* Vi ønsker et Danmark, vi kan være bekendt, som hjælper fattige og socialt udsatte til et bedre liv.


Stop fattigdom nu
Bag initiativet STOP FATTIGDOM NU står:
EAPN.DK og Socialpolitisk Forening.
Følgende organisationer støtter op om initiativet:
3F, Askovgården, BUPL, Børn og Familier, Børnesagens Fællesråd, Dansk Socialrådgiverforening, FIC, Frelsens Hær, Foreningen Den Boligsociale Fond, HK Kommunal, KFUM's Sociale Arbejde i Danmark, Kirkens Korshær, Kofoeds Skole, LAP - Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere, Mødrehjælpen, Red Barnet, Rådet for socialt udsatte, SAND De hjemløses landsorganisation, Socialpædagogernes Landsforbund, SydhavnsCompagniet, Ældresagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp