20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det ¤¤ufarlige¤¤ kviksølv

Det ¤¤ufarlige¤¤ kviksølv

Torsdag, 23. april, 2009, 00:00:00

Har grænseværdierne ingen betydning - kan man ikke stole på de grænseværdier, som myndighederne fastsætter?

af Kurt A. Nissen, formand for Arbejdsskadeforeningen AVS
Gentager historien sig? Dengang Arbejdsskadeforeningen blev stiftet i 1981, kæmpede vi med malersyndromet, nu har vi åbenbart kviksølvsyndromet.
Kviksølvskandalen i Grindsted forsætter i arbejdsskadesystemet, det er uforståeligt for os i Arbejdsskadeforeningen, når ansvarlige myndigheder engang har fastsat en grænseværdi for hvor meget et menneske må udsættes for af påvirkning fra kviksølv, da man ellers kan blive syg.
Nu viser det sig, at nogle tidligere medarbejdere i Grindsted har været udsat for en mængde, der svarer til otte gange grænseværdien, alligevel nægter Arbejdsskadestyrelsen at anerkende, at de er blevet syge af kviksølv. Dette er uforståeligt.
Har grænseværdierne ingen betydning - kan man ikke stole på de grænseværdier, som myndighederne fastsætter?
Arbejdsskadestyrelsen an-erkender, at arbejderne er blevet syge, men vil ikke undersøge, om de er blevet syge af andre påvirkninger i arbejdsmiljøet, men afviser, at det er på grund af kviksølv.
Tandteknikere, som også har arbejdet med kviksølv, er åbenbart heller ikke blevet syge af deres arbejde. Men hvad er de så blevet syge af?
Ifølge almindelig viden er kviksølv giftigt for mennesker. Hvis lægevidenskaben ikke kan dokumentere, at det medfører flere former for sygdomme, men heller ikke kan afvise dette, bør tvivlen komme de skadelidte til gavn, og gerne mens de lever.
Hvem er det, der bremser for anerkendelse af kviksølvskaderne? I 1980`erne var det olieindustrien, som havde købt nogle forskere til at modbevise sandheden. Hvem modarbejder sandheden nu, her i 2009?
Erhverssygdomsudvalget må have alle sager forelagt, udvalget må på overarbejde og skabe grundlag for, at Arbejdsskadestyrelsen kan anerkende andre skader end nyreskader og hjerneskader. De skadelidte fortjener, at deres erhvervsbetingede lidelser bliver taget alvorligt.
Ellers må fagbevægelsen overflytte alle sagerne til retssystemet, det vil sige lægge sag an mod Grindstedværket v/ Danisco, samt Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen. Men dette system er så langsommeligt, at ofrene er døde, inden sagerne er færdige.
Regeringen har afsat 25 millioner til de skadelidte, men bliver de udbetalt, når Arbejdsskadestyrelsen ikke vil/kan anerkende skaderne?
Var daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen klar over, at der måske ikke blev brug for disse penge?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp