Typiske mandejob giver nemlig langt mere i løn, end typiske kvindejob. På FOA¤¤s område kan man for eksempel tage en social- og sundhedshjælper, som i 2006 tjente 14 procent mindre end en chauffør. Man kan også tage en social- og sundhedsassistent, der tjente 27 procent mindre end en svejser
af Kirsten Normann Andersen, afdelingsformand, FOA Århus
Under sidste års overenskomstkamp viste tusinder af danske lønmodtagerkvinder, hvorfor 8. marts stadig er en relevant mærkedag i Danmark. Kvindernes internationale kampdag er selvfølgelig vigtig i et samfund, hvor der ikke er ligeløn mellem kønnene.
Typiske mandejob giver nemlig langt mere i løn, end typiske kvindejob. På FOA's område kan man for eksempel tage en social- og sundhedshjælper, som i 2006 tjente 14 procent mindre end en chauffør. Man kan også tage en social- og sundhedsassistent, der tjente 27 procent mindre end en svejser.
Men billedet er det samme mange andre steder, for eksempel har en rengøringsassistent en langt lavere løn end en skraldemand.
Overenskomstkampen betød et lille skridt i retning af ligeløn for en stor gruppe offentligt ansatte kvinder, men uligheden er desværre stadig stor.
Kampen førte dog også til en lønkommission, som nu skal undersøge lønforskellene i dagens Danmark. Så i år er 8. marts en glimrende lejlighed til at fortælle, at den har en historisk opgave:
Det skal være slut med den uretfærdige uligeløn mellem mænd og kvinder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278