21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsskadeforeningens nytårsønsker 2009

Arbejdsskadeforeningens nytårsønsker 2009

Onsdag, 14. januar, 2009, 00:00:00

Hvorfor er det straffrit for en arbejdsgiver, en læge, en tandlæge at undlade at anmelde en anmeldelsespligtig arbejdsulykke eller erhvervssygdom?

fra Arbejdsskadeforeningen AVS`s hovedbestyrelse v/ formand Kurt A. Nissen, Slagelse
I henhold til arbejdsskadelovgivningen er det ulovligt at undlade at anmelde en arbejdsskade som er anmeldelsespligtig. Arbejdsskadestyrelsen har oplyst, at ingen er blevet retsforfulgt for ikke at overholde loven vedrørende pligt til at anmelde.
Taberne er de skadelidte, er det meningen, kære politikere?
Arbejdsskadestyrelsen skal have stor ros for at have oprettet et Fastholdelsescenter. Vi tror, det vil have en gavnlig indvirkning på sagsbehandlingerne i jobcentrene. Den arbejdsskadede kan få en hurtigere afklaring vedrørende de økonomiske muligheder for at blive på arbejdsmarked.
Desværre er sagsbehandlingstiden i de nye beskæftigelsesankenævn steget i 2007 til 15,1 uger i gennemsnit, det må kunne gøres bedre og kortere i 2009
AVS mangler stadigvæk svar på spørgsmål fra oktober 2008 fra d`herrer beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren. Kan de ikke svare, eller vil de ikke svare på, hvem der har kompetence til at stille en lægelig diagnose på en sygemeldt borger, er det lægerne, speciallægerne eller jobcentrene.
Hvem har ansvaret, hvis en sygemeldt bliver mere syg af aktivering eller arbejdsprøvning - når lægen havde frarådet dette.
Jobcentrene bør overtages/hjemtages af staten, så behøver jobcentrene ikke spekulere i økonomiske refusioner fra staten. Derefter kan de bruge tiden på at hjælpe de sygemeldte borgere. Måske skulle jobcentrene deles op i en rask og en syg afdeling, en rask arbejdssøgende borger skal ikke behandles som en syg borger og omvendt.
De arbejdsmedicinske klinikker vil også i 2009 være en uvurderlig del af det opklarende og forebyggende arbejde indenfor arbejdsskader.
I 2009 vil der desværre også ske alvorlige arbejdsulykker, derfor håber vi, at Danmark vil have et velfungerende ambulanceberedskab, samt velfungerende hospitaler - med en god rengøring.
I år 2001 begik regeringen den fejl at spare på arbejdstilsynet. Heldigvis blev regeringen klogere og rettede op på fejlen. Nu vil regeringen i år 2010 gentage fejlen og spare på Arbejdstilsynet og dermed på det forebyggende arbejde. Det kan da ikke være rigtigt?
Der er brug for et effektivt og troværdigt arbejdstilsyn. Tænk bare på Grindstedskandalen, en skandale et godt arbejdstilsyn burde have stoppet meget tidligere.
Regeringen har afsat 25 millioner på finansloven til de skadelidte arbejdere fra Grindsted, der er blevet skadet af kviksølv, det er flot og rigtigt. Men de ansvarlige skal også drages til ansvar og betale ved kasse et. Danisco, som købte Grindstedværket, har også købt ansvaret. Både juridisk, etisk og moralsk.
Kviksølv, husk også tandklinikassistenter og andre, som har arbejdet med kviksølv og amalgam, de venter også på svar, om deres skader, handicaps og ubehag kan anerkendes som en arbejdsskade. Det drejer sig om mennesker, der med deres ubeskyttede hænder og luftveje skulle bearbejde kviksølv. Hvorfor fik de ikke klar besked om, at det var farligt arbejde med?
Malersyndromet, organiske opløsningsmidler, oprydning efter atombomber ved Thule-basen på Grønland, støv fra asbest, kviksølv, fælles for disse begivenheder, for disse sundhedsskadelige midler er, at de ansatte ikke fik noget at vide, før skaden var sket.
Hvilke nye sager dukker op de næste par år. Bliver det soldater, der er stråleskadet, opstår der nye arbejdsskader ved bekæmpelse af skader på naturen?
Mens denne udtalelse skrives, fortæller pressen om en giftskandale på den gamle Farum kaserne i 2005. 23 soldater blev beordret til, uden beskyttelse, at rode i giftigt slam (metallet Cadmium, som er ekstremt giftigt for mennesker selv i små mængder var i dette slam) efter gamle patroner, som militæret havde smidt i søen.
Hvorfor blev soldaterne ikke advaret, hvorfor skulle de blive arbejdsskadet for resten af livet, er vi ikke blevet klogere i Danmark? Nu må man håbe, at grunden bliver forureningsfri, inden der skal bygges private boliger på den gamle giftgrund ved Farum kaserne.
De psykiske arbejdsskader er et stigende problem for samfundet. Den arbejdsskadede kan blive invalideret af en psykisk arbejdsskade.
En skade, der ikke kun rammer den enkelte, men i høj grad hele familien samt deres omgangskreds. Derfor må dette område ikke glemmes, og husk, at den fysisk syge også kan få en psykisk nedtur/skade som senfølge efter en arbejdsskade. Vi ønsker mere forskning i senfølger efter arbejdsskader. Vi ønsker disse senfølger med på erhvervssygdomslisten.
De psykiske arbejdsskader startede oppe på direktionsgangen. Det var næsten 'fint' at have en depression eller mavesår, man havde sin egen psykolog. Her blev intet holdt hemmeligt. Men de psykiske arbejdsskader har spredt sig til hele arbejdsmarkedet, det er som en forurening, der spreder sig, usynlig for de fleste, han så da sund og rask ud? Hvorfor blev han indlagt? Hvorfor blev han eller hun skilt? Desværre er der rigtig mange Hvorfor?
AVS ønsker alle et godt og uskadeligt nytår 2009.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp