Regeringen vil nu nedlægge de statslige jobcentre, som er a-kassernes naturlige samarbejdspartnere. Hvem er mon så de næste, der ryger?
af Inge Jensen Pedersen, næstformand i FOA-Århus
Meget tyder på, at regeringen ikke bryder sig om fællesskab og fagforeninger. Der ser også ud til, at regeringen har planlagt at svække fagforeningerne og lønmodtagernes sammenhold ved at angribe deres a-kasser.
I hvert fald vil regeringen nu nedlægge de statslige jobcentre, som er a-kassernes naturlige samarbejdspartnere, og hvem er mon så de næste, der ryger?
A-kasserne og deres tilknytning til fagforeningerne har flere fordele for medlemmerne. Gennem tillidsrepræsentanter og andre medlemmer ved fagforeningerne, hvor der er ledige job i krisetider, og slægtskabet med en a-kasse betyder, at kvalificerede ledige automatisk har adgang til den viden.
Det faste parforhold mellem a-kasse og fagforening har også været med til at sikre den høje organisationsprocent blandt danske lønmodtagere, som er en styrke, når fagforeningerne kæmper for medlemmernes løn- og arbejdsforhold.
Regeringen forsøgte at skade fællesskabet mellem fagforeninger og a-kasser, da den i 2002 åbnede op for tværfaglige a-kasser, der er løsrevet fra fagforeningerne. I dag, over seks år efter, er de fleste lønmodtagere imidlertid stadig medlem af en a-kasse, der er knyttet til en rigtig fagforening, så hvad skal regeringen nu finde på?
Det ligner et svar på spørgsmålet, at regeringen nu vil nedlægge de statslige Jobcentre, som fagforeningerne og deres a-kasser har indflydelse på, fordi de har pladser i de regionale og lokale beskæftigelsesråd. Man mærker hensigten og bliver forstemt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278