Den danske arbejdsløshed er historisk lav. Det gælder desværre ikke for den ufaglærte arbejdskraft, som har tre-fire gange højere arbejdsløshed end de faglærte
fra 3F`s Industrilandsmøde
Derfor efterlyser 3F en offensiv politik på uddannelsesområdet. Der er et stort behov for at få den ufaglærte arbejdskraft uddannet, og det er et krav, at der på den kommende finanslov afsættes en udvidet pulje til voksenlærlinge.
Trods den højere arbejdsløshed blandt ufaglærte og en ledighedskurve, der på ny kravler opad, taler regeringen om at nedsætte dagpengeperioden og stramme reglerne for udbetaling af supplerende dagpenge.
Det er ikke vejen ud af problemerne. De skal tværtimod løses ved at skabe plads på arbejdsmarkedet. Det er den brogede skare af ufaglærte, der har grundstofferne til at støbe fremtidens velfærd.
Landsmødet står fuldt og helt bag LO`s udmeldinger i forbindelse med trepartsdrøftelserne om en arbejdsmarkedsreform: Nej til yderligere forringelser af efterlønnen og en ensidig forkortelse af dagpengeperioden.
Dagpengene skal stige i samme takt som lønninger og priser. Den lave dagpengesats til unge skal fjernes.
Det er hverken lønmodtagere eller ledige, der har skabt den økonomiske krise, vi nu står på kanten af. Roskilde Bank har som den første fået aktiv hjælp for at redde en bankerot, men havde det været en hvilken som helst anden privat virksomhed, havde regering og Folketing ikke stået parat med redningsplaner.
Det er ikke en samfundsopgave at redde kapitalister, der har brugt flere penge, end de har. Når man investerer på liberalistiske vilkår, må man også selv tage de konsekvenser der følger med.
Til gengæld er det konstruktivt, at Folketinget vil bruge renteindtægterne fra Nordsøolien på infrastruktur, kollektiv trafik og udvikling af alternativ energi.
Ud over at hjælpe sig selv kan Danmark bidrage med en stor eksport af den type energikilder. Danmark har teten og ekspertisen inden for vindkraft og andre vedvarende energiformer, og den skal fastholdes.
Den nye østaftale har langt fra løst problemerne med import af arbejdskraft. Den unikke danske model undermineres af lavtlønnet arbejdskraft i et omfang, så fagforeningerne ikke kan følge med. Kontrolmulighederne er for ringe, og fagforeningerne mangler redskaber og midler til at løse den opgave, Folketinget har pålagt dem, og forligspartierne opfordres til på ny at gå aftalen efter.
Herunder kan man sætte spørgsmål ved det rimelige i, at udlændinge ved hjælp af de nuværende diætregler kommer hertil med et skjult løntilskud.
Konfliktretten er et vigtigt redskab til at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold - også for vore nye kolleger. Det skal sikres, at arbejdstagernes rettigheder følger regler og normer i de enkelte EU-lande. Den danske model underminerer ikke arbejdskraftens fri bevægelighed, men er derimod garant for fair konkurrence.
Landsmødet mener ikke, den nuværende regering er i stand til at løse problemerne. Vi ser frem til en ny og mere lønmodtagervenlig politik efter næste folketingsvalg.
Vedtaget den 5. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278