Fælles udtalelse fra de tre faglige seminarer på Europas Sociale Forum i Malmø om EF-domstolens afgørelse i sagerne mod Laval, Viking, Rüffert og Luxembourg
Dommene i sagerne mod Laval, Viking Line, Rüffert og Luxembourg ved EF-domstolen har været et voldsomt slag mod arbejdernes rettigheder i Europa. Vi har ikke set noget lignende før.
Beskeden fra dommerne ved domstolen er, at rettigheder, som er vundet gennem lange kampe ofte med store omkostninger i EU`s medlemslande, skal indskrænkes for at rettes ind efter de såkaldte økonomiske frihedsrettigheder.
Det er uacceptabelt.
Selvom dommene behandler omstændigheder i fire forskellige medlemsstater, repræsenterer de et angreb, ikke bare på arbejdernes rettigheder i de berørte stater, men på hele fagbevægelsen i i Europa.
Vi opfordrer derfor fagforeningerne og de sociale bevægelser i hele Europa til omgående at iværksætte en kamp for at få annulleret dommenes skadelige konsekvenser for fagforeningerne.
Selvom der kan tages visse skridt nationalt og lokalt for at undgå nogle af dommenes potentielle skadevirkninger, kan der kun opnås en virkelig holdbar løsning på længere sigt på europæisk niveau ved at ændre EU`s love. Og gennem at sikre, at arbejderrettigheder ikke bliver underordnet de økonomiske frihedsrettigheder, der er så centrale i EU-traktaten.
I den forbindelse er det et afgørende og påkrævet skridt, at kræve specifikke ændringer i udstationeringsdirektivet for at genoprette direktivet som et minimumsdirektiv for harmonisering, der tillader bedre beskyttelse af arbejderne, og et direktiv , der på alle måder vil sikre lige betaling for lige arbejde.
Dertil kommer, at vi stærkt støtter forslaget fra ETUC om indføje en juridisk bindende paragraf om 'sociale fremskridt' i EU-traktaten. En paragraf, hvor de økonomisk frihedsrettigheder bliver underordnet de sociale rettigheder og de faglige rettigheder.
Lissabon-traktatens nuværende krise efter det irske nej åbner en mulighed for disse krav. Da de fremtidige fundamentale regler for EU endnu ikke er fastlagt, må fagforeningerne og de sociale bevægelser sætte arbejderens rettigheder i centrum for debatten. Det vil kun ske, hvis der sker en omfattende mobilisering.
For øjeblikket er der fire vigtige forslag som skal spredes:
* Vi støtter kravet fra de svenske fagforeninger om at standse ratificeringen af Lissabon-traktaten i det svenske parlament indtil denne sag er fuldstændigt afgjort. Vi opfordrer svensk fagbevægelse til at mobilisere til demonstrationer før debatten i parlamentet. Vi opfordrer fagforeningerne i andre europæiske lande til støtte sådanne bestræbelser.
* Vi opfordrer fagforeninger og sociale bevægelser til at deltage i demonstrationer for et anstændigt arbejdsliv, som den internationale fagbevægelse organiserer den 7. oktober. Vi opfordrer ligeledes til at sikre, at domstolens afgørelser og de angreb på de faglige rettigheder, som de repræsenterer, bliver tydeligt demonstreret på disse demonstrationer.
* Vi opfordrer alle fagforeninger, som er tilknyttet ETUC til indtrængende at anmode ETUC om at indkalde til demonstrationer i Bruxelles, når Det Europæiske Råd (EU-topmødet) træder sammen i december.
* Vi opfordrer europæiske industri-fagforbund til at gå i spidsen for en koordinering af kampen i Europa, herunder også at bruge processen for ratificering af Lissabon-traktaten som løftestang for en paragraf for social fremskridt.
Vedtaget af repræsentanter for europæiske, nationale og lokale fagforeninger og sociale bevægelser. Malmö den 21. september 2008.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278