23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ja til kommunal velfærd - nej til nedskæringer og udlicitering

Ja til kommunal velfærd - nej til nedskæringer og udlicitering

Lørdag, 23. august, 2008, 00:00:00

Årtiers nedskæringer, standardisering og systematisk diskvalificering af vores faglighed er ved at tømme det pædagogiske område for dets mangfoldighed og livskraft

fra tillidsrepræsentanter og ledere i Landsforeningen for Socialpædagoger
Tillidsrepræsentanter og ledere i de kommunale dag- og fritidsinstitutioner vil kraftigt fraråde at følge Deloittes forslag og anbefalinger om at udlicitere velfærds- og kerneopgaver.
Udlicitering og privatisering vil umuliggøre en samlet og koordineret indsats til gavn for byens børn og unge, øge ulighederne i København samt indskrænke borgernes demokratiske rettigheder.
Alternativet er heller ikke grønthøsterbesparelser eller spareforslagene i forvaltningens oprindelige besparelseskatalog.
Efter mange år med underfinansiering af børne- og ungeområdet, rod i økonomistyringen, fejlskøn af demografiudviklingen, skattestop, stramt loft over de kommunale budgetter og de københavnske politikeres trang til evig omstilling og søsætning af det ene projekt efter det andet står det klart, at der ikke kan vrides flere økonomiske midler ud af de cirka 850 institutioner og skoler samt alle de øvrige nødvendige funktioner i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) ved konkrete nedskæringer.
Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) besluttede på sit møde den 30. april 2008 at hyre revisionsfirmaet Deloitte til at finde alternative forslag til finansiering af BUU's budgetbidrag i 2009.

Øget brugerbetaling
Derfor har Deloitte forslået, at BUU`s budgetbidrag på 160 millioner kroner i 2009 kun kan findes ved at øge brugerbetalingen, afskaffe alle fritidshjem, indføre modulpasning eller ved at udlicitere kommunale velfærdsopgaver og dermed fyrer over 1500 af kommunens medarbejdere.
Øget brugerbetaling betyder, at forældrene skal betale mere for en ringere service end den, de får i dag. Deloitte foreslår, at forældrebetalingen kan øges på to måder:
- ved at ændre beregningen af pladsprisen i institutionerne.
- ved at ændre lovgrundlaget for driften af fritidshjem og klubber.
Det sidste vil medføre, at nogle forældre vil kunne risikere at skulle betale over 65 procent mere for at få deres barn på fritidshjem eller i skolefritidsordning, mens det for ungdomsklubberne handler om en takstforhøjelse på mere end 1500 procent. Dette synes i direkte modstrid med politikernes ønske om at få børnene og de unge ind i trygge rammer og dermed væk fra gadehjørnerne.

Hån mod faglighed
Deloittes forslag om med et snuptag at gøre alle fritidshjem i København til skolefritidsordninger handler udelukkende om økonomi og er en hån mod den pædagogiske faglighed. Samtænkningen mellem skolen og de fritidspædagogiske tilbud bør udvikles ikke afvikles!
Deloittes påstand om at indførelse af modulpasning ikke medfører serviceforringelse, er direkte løgn - modulpasning vil medføre færre ressourcer i institutionerne på de tidspunkter, hvor børnene er til stede og har brug for ressourcerne, dette kan aflæses direkte i rapporten fra Dynasoft ( Børns og personales fremmøde tider).
Det pædagogiske personale i København kræver, at politikerne betræder en anden vej. Årtiers nedskæringer, standardisering og systematisk diskvalificering af vores faglighed er langsomt men sikkert ved at tømme det pædagogiske område for dets mangfoldighed og livskraft.
Vi kræver at alle politikere - såvel i BUU som i den samlede Borgerrepræsentation - vælger velfærdsdagsordenen og viser, at kommunen har sine egne og bedre ideer til udviklingen af den vitale kommunale velfærdsopgave: At skabe de bedst mulige rammer og vilkår for alle børns og unges opvækst og udvikling og de ansattes arbejdsvilkår.

Vedtaget på møde 21. august i Nørrebrohallen for 600 tillidsrepræsentanter og ledere fra Landsforeningen for Socialpædagoger, LFS

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp