Fremstødene i Afrika har bekymret verden, og vores regering har nedsat en Afrikakommission
af Peter Henning, fredsvagt
Dansk Institut for Internationale Studier er et institut, som regeringen oprettede ved begyndelsen af den borgerlige regerings tiltrædelse.
Det er et institut, som fremkom ved at sammenlægge en række uafhængige institutter. Deres tidsskrift Den Ny Verden nummer 4 -07, som lige er udkommet, har titlen 'Kina i Verden', og heftet er interessant læsning.
Som fredsvagt ved Christiansborg mærker man af og til et globalt sus. Den største turistgruppe er faktisk kinesere. Der kommer mellem 50 og 100 hver dag.
Det er middelstandsfolk, som hævder, at de selv betaler rejsen. Den går videre til Oslo og Stockholm. De kommer i grupper på 12 til 15. Har som regel en lokal kineser som guide . De er meget åbne.
I øvrigt har vi cirka 3000 kinesere, som studerer i Danmark. Det er ikke noget specielt for Danmark.
Ifølge Berlingeren er den kinesiske statsbank verdens største. To andre banker er med på toplisten. Danmark importerer for cirka 7000 kroner per næse fra Kina. Hvad ville vi gøre uden denne billige import?
Heftet består af ti artikler, som forekommer ret objektive. Man kunne fristes til at tro, at man følger erhvervslivets og regeringens indstilling.
Partikongres og valg er vel nærmest som valgene i Sovjet. En i grunden meget demokratisk opbygning, som bare - jo længere man kommer opad - får sorteret godt ud. Er det ikke, som vi ser det ske i LO!
Når man tænker på, hvor partierne herhjemme næsten alle er på vej mod midten og ligner hinanden, er den kinesiske form ligeså sympatisk som vor.
I hvert fald må man konstatere, at Kinas økonomiske mangeårige fremskridt aldrig er sket i et kapitalistisk land.
Om eventyret ender med socialisme. er spændende. Samtidig kan man konstatere, at der sker mange fremskridt for den almindelige befolkning.
kinas udviklingsvej
Kina er et land med ret få råstoffer. Med en befolkning på cirka 1,3 milliard er det en sjettedel af verdens befolkning. Af dem er en stor del en fattig landbefolkning og mange migrantarbejdere, som er ret ubeskyttede.
Der har været ret mange strejker - som har gjort indtryk på ledelsen. Korruption er heller ikke ukendt.
Kina har udenrigspolitisk måttet tænke meget på import af råstoffer og især af olie. Fremstødene i Afrika har bekymret verden, og vores regering har nedsat en Afrikakommission. Kina har prøvet at blande sig så lidt som muligt. Det har ført til kritik af Kina omkring Dafur.
Heftet påviser, at Kina ikke har negligeret forholdene i Dafur, og oplyser i øvrigt, at Japan er den største importør af olie fra Dafur. Og så har svenskerne også olieinteresser i Dafur.
Kina har en mangeårig tradition for dødsstraf, og der er sket en stramning, så færre bliver henrettet. Dog vil det nok vare nogle år, før man afskaffer dødsstraffen i både Kina og USA.
Omkring fagforeninger er de meget statsdirigerede, og ofte bliver der taget for meget hensyn til selskaber, der støtter fagforeninger.
Til slut nogle almene betragtninger. Historisk har Kina aldrig været en erobrerstat - måske på baggrund af den endnu levende konfutske filosofi. Militærudgifterne er meget små, hvis man udskiller rumraketter. De skal give Kina prestige.
Om proportioner
Jeg tror, Kina har lært af fejltagelserne i Sovjet - som forblødte i militærudgifter. Kina sidder i dag på USA-obligationer og investerer i USA aktier.
Lidt ondskabsfuldt kan man sige, at de er med til at betale krigene i Afghanistan og Irak. Det gør dog også USA meget afhængig af Kina og omvendt. Så derfor forventer jeg ikke krigstrusler fra den side.
Valgkampen i USA vil forhåbentlig være med til at pacificere USA. Udviklingen i Sydamerika svækker USA`s indflydelse.
Den vestlige verden bruger i dag flere penge på oprustning, end den gjorde under den kolde krig. Imens lever mere end en milliard under sultegrænsen, og det samme antal kan hverken læse eller skrive!
I denne samme tid bruger vi enorme summer på terrorbekæmpelse og udemokratiske stramninger, selvom der maksimalt dør 1000 årligt af terrorisme. Der dør hver dag cirka 25.000 mennesker af sult.
Jeg kan varmt anbefale at læse tidsskriftet og følge de seminarer, man afholder. Læs om dem på www.diis.dk. I øvrigt sidder der i DIIS en tidligere generalmajor, som siger, at Nato kun består, fordi der er sådant et stort bureaukrati i Bruxelles.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278