23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FUP om forbehold

FUP om forbehold

Torsdag, 03. juli, 2008, 00:00:00

Det irske folk valgte nemlig at stemme nej til Lissabonforfatningen, præcist som det tidligere var sket med forfatningstraktaten i både Holland og Frankrig. Det er ikke folkene i EU, men magthaverne, der har et problem

af Jørgen Petersen, formand Kommunistisk Parti
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) har på vegne af folketingets EU-partier, udarbejdet en rapport på 260 sider om de 4 danske EU-forbehold.
Tilhængerpartierne har præsenteret rapporten fra DIIS som et stort videnskabeligt og helt neutralt projekt. Men alle rapporter, som produceres af DIIS skal inden offentliggørelse ind over bestyrelsens bord til godkendelse. I bestyrelsen sidder blandt andet personer som er politisk udpeget af statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren. Det er ingen tilfældighed at netop DIIS blev valgt til denne opgave. Regeringen var på forhånd sikre på rapportens indhold! Rapporten er en brik i regeringens plan for at manipulere befolkningen. Netop derfor omtaler rapporten slet ikke nej- sidens synspunkter
Den engelske forsker Ian Manners, som har ledt projektet for DIIS har rettet en skarp kritik mod hele projektet. Manners påpeger i en mail, at rapporten hverken er uafhængigt eller dybtgående.
Det virkelige problem i denne sammenhæng er jo netop at det heller ikke var meningen. Rapporten var en brik i regeringens plan for at manipulere befolkningen. Netop derfor omtaler rapporten slet ikke nej- sidens synspunkter.
De danske forbehold blev formuleret efter at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten i 1992. Formålet var dengang at berolige den unionsskeptiske danske befolkning, så traktaten kunne blive vedtaget ved omafstemningen.
Tilhængerne kunne leve med forbeholdene så længe deres praktiske betydning var beskeden. EU’s udvikling er imidlertid gået så stærkt at forbeholdene nu har voksende konsekvenser. Derfor vil tilhængerne have dem fjernet hurtigst muligt. Det var et gigantisk fup-nummer man lavede i 1992. For EU-tilhængerne var hensigten ikke at stoppe unionsbygningen.
Netop eksistensen af de danske forbehold udgør det juridiske argument for at afvise en folkeafstemning om Lissabon- forfatningen i Danmark. Tilhængernes voksende krav om at afskaffe forbeholdene udstiller blot deres manglende vilje til at lytte til befolkningens tvivl og modstand. En folkeafstemning om forbeholdene er absurd, netop som de er begyndt at virke.
Rapporten fra DIIS var planlagt som grundlaget for en folkelig debat - efter valgkampen. Men tingene udviklede sig ikke helt som planlagt. Det irske folk valgte nemlig at stemme nej til Lissabonforfatningen, præcist som det tidligere var sket med forfatningstraktaten i både Holland og Frankrig. Det er ikke folkene i EU, men magthaverne, der har et problem.
Tilhængerne mener at et par millioner irere ikke skal afgøre EU’s fremtid. Naturligvis ikke. Send dog Lissabontraktaten til folkeafstemning i hele EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp