Der er skrevet meget i mange år om manglerne ved den danske model, som man behandler psykiske sygdomme med. Og stadig tales der uden om, som om der først nu dags dato kan stilles spørgsmål ved behandlingen, nemlig, at der kun medicineres, og der medicineres meget
af Inge Thomsen, København
Den 25. maj var der i DR1-nyhederne et indslag om psykiatrien. Nu igen.
Jeg undrer mig over, at alle disse repræsentanter for psykiatrien stadig taler uden om det egentligt grundlæggende vedrørende vores behandling af psykiatriske sygdomme her i Danmark.
Der er skrevet meget i mange år om manglerne ved den danske model, som man behandler psykiske sygdomme med. Og stadig tales der uden om, som om der først nu dags dato kan stilles spørgsmål ved behandlingen, nemlig, at der kun medicineres, og der medicineres meget.
Der er i den danske model udeladelse af psykologien, pædagogikken, empatien og så videre.
Allerede i 1998 var Folketinget enigt om, at man på de psykiatriske hospitaler skulle lave en afdeling med medicinfri behandling, som man havde gjort det i flere andre lande – med et godt resultat. Sundhedsminister Arne Rolighed (S) krævede ellers tilbage i 2001, at der blev indført forsøg med medicinfri behandling.
Psykiatrien havde ikke rettet sig efter Folketinget, fordi de ikke ville fratage de psykisk syge den bedst mulige behandling, som efter deres mening var og er medicinsk behandling. Og professor Raben Rosenberg fra Psykiatrisk Hospital i Århus lagde da heller ikke skjul på, at psykiaterne intet har gjort for at efterkomme den politiske udmelding.
Men erfaringer fra udlandet viser, at det kan lykkes at behandle psykisk syge, de psykotiske, skizofrene, uden brug af ret meget medicin. Og det behøver ikke at være dyrere end den traditionelle behandling, sagde Karen Klint i udsendelsen, og henviste til behandlingsmetoder fra blandt andet Lapland.
Og undertegnede vil tilføje, at det vil være langt billigere for samfundet, blandt andet fordi 65 procent bliver i stand til at være i arbejde, samt at samfundet ville spare mange penge på medicin og gentagne hospitalsindlæggelser.
Begrundelse for medicinfri behandling er også, at medicinen virker ikke på ca 30 procent af de psykiske syge.
Og flere partier – som Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Dansk Folkeparti – ville fremme alternativer til den medicinske behandling.
Et ekspertudvalg under Sundhedsstyrelsen (Lone de Neergaard) har også tidligere anbefalet, at der blev indført forsøg med medicinfrie afdelinger. Begrundelsen var blandt andet, at der var gode erfaringer med det i udlandet.
§71-udvalget tog på en studietur til Finland for at se på den finske model i behandlingen af sindslidende, og de kom hjem og var meget begejstrede for Vest Laplandsmodellen. Men den er stadig ikke blevet prøvet i Danmark fordi psykiatrien siger nej til det. Initiativet fra folketingspolitikerne har dog mødt modstand fra danske psykiatere.
Men Karen Klint fastholdt, at psykisk syge skulle have mulighed for at vælge imellem flere behandlingsmuligheder. Men stadigvæk år 2008 – ti år efter – er det ikke forsøgt at gøre noget, fordi læger og psykiatere har fået patent på, at kun de må behandle folk med sygdomme inden for det offentlige regi.
Misbrugsproblematikken har indtil videre ikke været betragtet som en sygdom, og derfor har det kunnet lade sig gøre at behandle dem på behandlingscentre, hvor der var og er psykologi, pædagogik, empati og lignende, samt der derudover også er tilknyttet psykiatere, så hvis det ville være fordelagtigt, at én skulle have medicin, kan dette gives.
Derudover mener jeg, at det er fordelagtigere, at sindslidende bliver i en behandling varetaget af pædagoger og psykologer, fordi sosu-assistenter er oplært i medicin og vil altid have en medicinsk grundholdning, hvorimod en psykolog vil have en psykologisk indfaldsvinkel i behandling og i helbredelsen.
Efter min mening burde man også tilbyde de sindslidende den mulighed at kunne komme og blive indlagt på disse behandlingscentre, og så vil det faktisk være sådan, at samfundet vil spare mange penge, nærmest det halve i forhold til en hospitalsindlæggelse.
Der er et par steder i Danmark, hvor man ligesom har fravalgt den danske behandlingsmodel af sindssyge – det social-psykiatriske behandlingssted Skiftesporet (Herning) og i Odense.
I november 1998 besøgte ældre- og handicapudvalget i Odense en privat institution for sindslidende, som også er misbrugere, i San Diego i Sydcalifornien. Vista Balboa, hedder det californiske projekt, og det blev startet år 2000 i Odense med støtte af kommunen og er blevet en stor succes. Men alligevel er det ikke udbredt til resten af landet.
Og jeg undrer mig over de modsatrettede videnskabelige dokumentationer, der kan fremvises, for eksempel at psykiaterne mener, at skizofreni er en sygdom i hjernen, udtalt af Raben Rosenberg, der var formand for Dansk Psykiatrisk Selskab tilbage i 1998.
Andre eksperter inden for psykiatrien mener, at det er alt for ensidigt at se sindssygdom udelukkende som en sygdom i hjernen. Sociolog og konsulent ved uddannelsesafdelingen på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Bo Kristian Nielsen, udtalte, at der i dag stort set er enighed om, at sindssygdomme skyldes sociale, psykologiske og fysiske faktorer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278