Vi oplever nu stigende ledighed for vores medlemmer, der udkonkurreres af billig udenlandsk arbejdskraft. Velfærdssamfundet er under angreb
fra anlægs- og bygningsarbejdernes landsbranchemøde
Til regeringen og Folketinget
Der har været gode år i bygge- og anlægssektoren. Danmark har redet på en højkonjunktur, der har gjort det muligt for mange danskere at bygge nyt, bygge til eller bygge om.
Det har reduceret ledigheden - også i byggebranchen. Men de gode tider har også haft negative sider. I store byer som København og Århus samt i Sønderjyllands-området er ledigheden øget inden for byggefagene.
Regeringen skal sørge for, at Danmark ikke forfalder. Der skal investeres i renovering og byfornyelse. Kommunernes økonomiske bånd skal fjernes.
Arbejdsmiljø
Der sker alt for mange alvorlige arbejdsulykker på danske byggepladser og desværre også rekordmange med dødelig udgang. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at bygningsarbejdere i år 2008 dag efter dag udsættes for arbejdsforhold, der kan slå dem ihjel eller skade dem på livstid.
Vi kræver, at arbejdsgiverne planlægger og tilrettelægger arbejdet, så det kan ske sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt og at arbejdsmiljøet prioriteres. Brud på arbejdsmiljølovgivningen skal mærkes i kraft af langt større og for arbejdsgiverne mærkbare bøder. Vi kræver, at Arbejdstilsynet sætter fokus på byggebranchen og kører flere kontrolaktioner.
Sygefravær
Dårligt arbejdsmiljø og stigende arbejdspres er direkte årsag til øget sygefravær. Der er nu hver dag 150.000 sygemeldte danskere. For mange bliver sygdommen samtidig økonomisk ruin. Således mistede alene sidste år 5500 personer retten til sygedagpenge uden at være raskmeldt, og heraf kunne cirka 1200 personer ikke få kontanthjælp. Det er uværdigt for et velfærdssamfund.
Vi kræver derfor, at man skal kunne oppebære sygedagpenge indtil, der er fundet en afklaring om forsørgelsesgrundlaget.
Østarbejderne
Højkonjunkturen har givet et boom i importen af udenlandske arbejdere. En del arbejder side om side med danske kolleger på danske vilkår. Dem hilser vi velkommen. Desværre er flertallet udsat for grov udnyttelse, underbetaling og indkvartering under kummerlige forhold, hvor plat og svindel er dagens uorden, og hvor der ikke bidrages til samfundsøkonomien.
Folketinget skal sikre, at arbejdsmarkedets parter får alle relevante informationer om den udenlandske arbejdskraft for at sikre den danske model. Det kræves, at der sættes en fælles standard for alle, der arbejder i Danmark.
Vi kræver, at regeringen - som flere gange lovet - opruster myndighedskontrollen både overfor arbejdsgivere og arbejdstagere. Vi kræver også, at der bliver set på de mange fradragsregler, der gør det muligt for østarbejderne i gennemsnit blot at betale 13 procent i skat.
Det er forkasteligt, der spekuleres i sociale ydelser i Danmark. Det giver absolut ingen mening, at vi har en regel, der gør det muligt for udenlandsk arbejdskraft at få børnepenge, der i sig selv svarer til en hel månedsløn i deres hjemland.
Vi oplever nu stigende ledighed for vores medlemmer, der udkonkurreres af billig udenlandsk arbejdskraft. Velfærdssamfundet er under angreb, når danske lønmodtagere er på understøttelse, mens udenlandske arbejdere overtager arbejdet uden at bidrage til samfundet.
Retten til at lave blokade og etablere sympatikonflikt er et grundlæggende element i den danske aftalemodel og af afgørende betydning ikke mindst i arbejdet med at overenskomstdække udenlandsk arbejdskraft. Derfor er EF-domstolens dom i den såkaldte Vaxholm-sag problematisk i forhold til det danske arbejdsmarked.
Vi kræver derfor, at regeringen i EU arbejder for en juridisk bindende sikring af retten til at konflikte for en fuld dansk overenskomst med alt, hvad det indeholder ud over løn.
Vi finder det helt uacceptabelt, at danskerne ikke får lejlighed til at stemme om Lissabon-traktaten.
Klapjagten på de ledige
Regeringen har de seneste år intensiveret sin klapjagt på ledige. Formålsløst bureaukrati skal fjernes til fordel for reel formidling og vejledning. Tilsvarende strammes reglerne for at modtage supplerende dagpenge. Det rammer især udkantsområder og vejrafhængige brancher som eksempelvis tagdækkerbranchen.
Vi kræver, at regeringen opgiver mistænkeliggørelsen af de ledige og forslaget om stramninger vedrørende supplerende dagpenge.
Bekæmp ledigheden - ikke de ledige.
Vedtaget af 230 tillidsrepræsentanter forsamlet til anlægs- og bygningsarbejdernes årlige landsbranchemøde i Kolding 24. og 25. maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278