Efter åbningen af EU`s grænser, især for arbejdskraft fra de nye EU-lande, har det danske arbejdsmarked oplevet et helt uhørt pres
af Hans Hansen, Esbjerg
Vi hører dagligt om såkaldte østarbejdere, der importeres til Danmark og arbejder under vilkår, som må betragtes som middelalderlige. De bruges som billig, underbetalt og rettighedsløs arbejdskraft.
Samtidig kan danske arbejdsløse håndværkere ikke få arbejde.
Der ville ikke være noget problem, hvis de danske myndigheder vidste besked om, hvem der var i landet, og hvis der var sikkerhed for, at de udenlandske arbejdere ikke blev brugt som lavtlønnede løntrykkere, men overholdt de regler, der gælder i Danmark.
Men det gør utroligt mange ikke.
De danske udlændingemyndigheder ved ikke, hvor mange udenlandske arbejdere der er i landet. Og de fører ingen eller ønsker ikke at føre kontrol med, hvem der opholder sig i landet.
Politiet har ikke ressourcer til at kontrollere, om reglerne overholdes.
Fagforeningerne, der ønsker at sikre arbejdsforholdene, har nærmest ingen mulighed for at kontrollere, om reglerne overholdes.
Derfor er det nødvendigt at sige: Vi må have en tænkepause - der skal stoppes for import af arbejdskraft fra de nye EU-lande i to år, eller indtil de danske myndigheder er i stand til at sikre ordnede og ordentlige forhold for østarbejderne.
Med en tænkepause kan vi forberede os ordentligt på de udfordringer, som arbejdskraftens frie bevægelighed i EU giver os.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278