28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Raul Reyes

Raul Reyes

Torsdag, 06. marts, 2008, 00:00:00

Raul Reyes blev 60 år. Han efterlader sig Latinamerikas største guerillabevægelse og et land med en afgrundsdyb kløft mellem rige og fattige

af Ulrik S. Kohl, journalist
Den colombianske fagforeningsmand RaulReyes skulle egentlig have været dræbt allerede i 1980. Hans navn stod på listen, da en bølge af mord på fagligt aktive blev sat i værk af landets militær og lejemordere. Flere end to tusind fagforeningsfolk blev henrettet, men Reyes undslap og sluttede sig til oprørsbevægelsen FARC. Det forlængede hans liv med næsten 28 år. Nu har døden også indhentet ham.
Den colombianske FARC-guerillas forhandlingsleder Raul Reyes blev dræbt natten til lørdag, mens han overnattede i en hytte i Ecuador. Reyes var medlem af FARC`s øverste ledelse, og havde ansvaret for at forhandle med den colombianske regering om en gensidig udveksling af fanger.
Drabet har ført til en ny krise i forholdet mellem Colombia og nabolandene Venezuela og Ecuador. Ifølge Ecuadors præsident Rafael Correa overskred colombiansk militær ulovligt grænsen til Ecuador, og begik 'en massakre' på en større gruppe FARC-medlemmer, der var iført nattøj, da de blev dræbt.
Reyes modtog for nogle år siden 1.000 kroner fra den danske Horserød-Stutthof Foreningen, der er stiftet af tidligere kz-lejr-fanger. Veteranerne fra modstandskampen ville vise deres solidaritet med den venstreorienterede befrielsesbevægelse og samtidigt protestere over, at EU og den danske regering har stemplet FARC som en terrorgruppe. Også Den Faglige Klub i Forbundet Træ-Industri-Byg har samlet et støttebeløb ind til Reyes.
Jeg mødte Raul Reyes første gang i forbindelse med et interview i den colombianske jungle i 1999. Han kom fra en fattig familie, og havde tidligt vundet sig et ry som en dygtig leder af den stærke fagforening blandt de ansatte på Nestlé. Han var af samme årsag blevet truet på livet, men det gav han ikke udtryk for at bære nag over. Tværtimod fremhævede han Nestlé som en god arbejdsplads, hvor det var lykkedes at indgå aftaler, der sikrede de ansatte ordentlige vilkår.
At den colombianske elite myrder fagforeningsfolk, anså den lille mand med det gråsprængte skæg og de store briller nærmest som en naturlov. Amnesty International har dokumenteret omkring 2.000 mord på colombianske fagligt aktive. Men Reyes reddede i første omgang sit liv ved at flygte fra byen og slutte sig til FARC.
Raul Reyes blev en markant skikkelse på den latinamerikanske venstrefløj. Frem til 2001 optrådte han som FARC`s top-diplomat ved forhandlinger med regeringsfolk i hovedstæder fra Vatikanet til Havanna. Hans baggrund i fagbevægelsen havde lært ham at opnå resultater ved forhandlingsbordet uden at miste forbindelsen til baglandet.
Den åbenlyst gode kemi mellem Reyes og den fremtrædende colombianske socialdemokrat Piedad Crdoba medvirkede i slutningen af 2007 til et gennembrud i forhandlingerne om en fangeudveksling mellem guerilla og regering. Mange havde håbet, at egentlige fredsforhandlinger nu var inden for rækkevidde. Men samtidigt havde USA stemplet FARC som en terrorgruppe og udlovet en belønning til personer, der ville medvirke til at tilfangetage eller dræbe Raul Reyes og guerillaens øvrige ledere.
Raul Reyes blev 60 år. Han efterlader sig Latinamerikas største guerillabevægelse og et land med en afgrundsdyb kløft mellem rige og fattige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp