28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forskel i kroner og ører

Forskel i kroner og ører

Torsdag, 06. marts, 2008, 00:00:00

Selvom delforliget om arbejdstiden er rigtig væsentlig, skal der selvfølgelig - også i kroner og ører - være forskel på torsdagens 12,8 procent og lørdagens 12,8 procent

af Miam Bech Nygaard, 54 år. Folkeskolelærer. Medlem i Århus Lærerforenings Styrelse.
Onsdag den 5. marts:
Sidst jeg skrev dagbog var stemningen blandt lærerne 'afventende', fordi forhandlingerne om vores hovedkrav - løn og arbejdstid - ikke var gået i gang.
Stemningen er stadig afventende, men på en anden baggrund.
Først til den lette del.
I den forløbne uge er der på lærerområdet indgået et delforlig blandt andet omkring principper for vores arbejdstid.
Alle havde gerne set en central aftale, men på grund af manglende datamateriale, blev det udformet som principper gældende for vores arbejdstid. Det har den ulempe, at de konkrete aftaler skal forhandles i de enkelte kommuner - men grundlaget for aftalerne er klart.
De sidste tre år har vi som lærere kæmpet for at få lavet vores arbejdstid om. Men Kommunernes Landsforening (KL) har hele tiden strittet imod. Hvad, der har fået dem til at vende på en tallerken, kan man kun gisne om. Men det er helt sikkert, at dette delforlig betyder rigtig meget for lærerne, blandt andet fordi det kan sikre os, at hver gang vi har en undervisningstime udløser det automatisk forberedelse, forældresamarbejde med mere.
Herudover understøtter det også grundlaget om, at lærerarbejdet ikke kan ses som et alene-arbejde, men altid vil være en del af et arbejdsfællesskab.
Løndelen i delforliget understøtter også for en stor del den kollektive lønprofil, som vi også har som en mærkesag.
Så til den svære del.
Den 28. februar blev der udsendt en pressemeddelelse, hvor der stod, at en ramme, der er højere end 12,8 procent var helt afgørende for et forlig.
Den 1. marts vågnede jeg til 'Der er indgået forlig på 12,8 procent'.
Jeg skulle lige læse det en gang mere.
KTO havde sagt ja (BUPL med forbehold), og Anders Bondo Christensen, som både er taktiker og matematiker, så tilfreds ud og snakkede om, at der var lavet kreative løsninger.
Og her kommer så den afventende holdning ind.
Jeg tror, vi er mange, der har prøvet at granske både i forligstekst, udtalelser omkring forliget samt forsøgt at lave regneeksempler.
Det betyder selvfølgelig noget om procent-udmøntningen sker i det første eller det tredje år.
Det betyder også noget, hvad der ligger indenfor rammen, og hvad der ligger udenfor og hvor meget.
Der er blandt lærerne stor tillid til Anders Bondo både som formand for vores eget forbund og som KTO forhandler. Men jeg tror, de fleste lærere afventer de regionale tillidsmandsmøder med Anders Bondo, som kommer til at foregå i denne uge.
For, selvom delforliget om arbejdstiden er rigtig væsentlig, skal der selvfølgelig - også i kroner og ører - være forskel på torsdagens 12,8 procent og lørdagens 12,8 procent.

Offentligt ansatte fra forskellige faggrupper skriver dagbog til Arbejderen om OK 2008.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp