Den ærede hr. Møller er omsider af egen drift og rettidig omhu ældet som sit firmas hæderfulde emeritus og nestor, der måske, om monarkiet vil, grundlovsdag pønser på at foreslå Frank Aaens ytringsfrihed inddraget
af Per Diepgen, medlem af SF, Halskov
På dagen kan han og familien med stolthed skue over til hans Opera og prise sig fri af al det skattehalløj, som ellers kunne have betalt adskillige af slagsen, men her fik købmandshuset endelig færdiggjort nationalaksen fra Holmen til Marmorkirken i korsarm med Amalienborg.
Moralen er et drivmiddel i politik, men er for den liberale tankegang underordnet den kapitale flugt. Derfor har lukkethed været og er en æressag for Møllerne, den kalkulerede moral.
Ære kender vi alle, skønt vi for tiden har glemt, at også æresdrab er en del af vores historie. Læs blot sagaerne eller om motivet bag de fleste drab. Til ihukommelse skrev 'Arbejderen' 30. maj om dødsstraffens indførelse i 1945, da 'vi' følte os så krænkede og skændede, at loven gaves med tilbagevirkende kraft - måske forståeligt, men forbyd, at det sker igen!
Den, der husker den lille iltre Carl Madsen bide sig fast i nazisternes Blut und Recht, husker også den dengang meget omtalte æresret, som forfatterforeningen havde indstiftet til kulturæres pris (ikke at forveksle med en kulturkanon), og den såkaldte parlamentariske kommission.
Sidstnævnte afhørte den gamle A.P.Møller - ham med industrisyndikatet og de royale forbindelser, der sørgede for vagtværnet - om hans flossede ære under besættelsen, mindede ham om en tale i 1942, hvori han påstod, at 'folkestyret er et råddent system'.
Møller svarede med den sædvanlige rettidige omhu: '...jeg kan ikke tjene Dem i at diskutere, hvad jeg har sagt i Studenterforeningen for fem år siden.'
Heller ikke dengang ville Møller oplyse sine indtægter og satte derfor sig selv i skat, et præcedens for hemmelighedskræmmeri hvori rederiet kan indgå aftaler med blandt andet De Radikale om olieindvindingen, dette operale dobbeltspil hvori han optræder som kulturens mæcen og dog sejler verdenshavene tynde med al slags militært isenkram.
Med rettidige omhu kunne grundlovsdag vise dybden i parlamentarismens åbenhed og demokratiets tilstand under det danske folkestyre - med Møllers ord altså noget bras.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278