Et af de altafgørende elementer i Servicedirektivet overlades til EF-domstolen. Det betyder, at faglige konflikter kan forhindres, med henvisning til at de er konkurrenceforvridende
af Carsten Bansholm, bestyrelsesmedlem i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København
Servicedirektiviet vil betyde at:
- Prisen på serviceydelser vil falde i servicesektorer.
- Produktionen vil stige i alle dele af økonomien i EU.
- Nye job vil blive skabt i alle medlemsstater.
- Handel med serviceydelser vil øges.
Det lyder jo godt, kun positive ord. Faktisk er det meget lig den reklame, som vi er vant til at hører om EU's indre marked.
Hvordan kan vi være imod det? Hvordan kan nogen være imod det?
Enkelt! Det er liberalisme og de flotte ord er blot en fordrejet argumentation. Med ligende salgstaler sælges den nyliberalistiske ideologi. En ideologi som desværre alt for få politiske partier forholder sig kritisk til og tager afstand fra.
Som med alt andet fra EU er det borgerskabets udlægning af fremtiden med Servicedirektivet. En gylden fremtid i nyliberalismens skær hvor alting har sin pris, og den billigste og stærkeste vinder.
Det er klart, at skal profetien gå i opfyldelse, som med det indre marked og udstationeringsdirektivet, må de underlagte stater (eller andre, så som fagforeninger) ikke lægge konkurrencehindrende elementer i vejen for virksomhederne, da det vil være konkurrenceforvridende.
Angreb på konfliktret
Konkurrencehindrende elementer og konkurrenceforvridende.
Ord der på forskellig vis forsøger at stække den folkelige indflydelse og de enkelte lande i fremtidens Forenede Europæiske Stater. Forskellige politikere er da også igen og igen tvunget til at 'forklare', hvorfor vi skal være med i gloriøse fællesskab.
Miljøet ødelægges, vores arbejdsforhold forringes, og vi tvinges til at skrive forringelser ind i vores overenskomster. Hver gang forklarer politikerne, at det er vigtigt at være med dér, hvor beslutningerne træffes.
Nu er turen så kommet til Servicedirektivet, der skal sælges. Danmark er med hvor beslutningerne bliver taget og i stedet for at sikre, at vores faglige system - der overalt i verden bliver rost, af både virksomheder og arbejdere - bevares og forstærkes, sælges der igen ud af selvstændigheden. Et af de altafgørende elementer i direktivet (hjemland contra værtsland) overlades til EF-domstolen.
Hvilke betyder, at faglige konflikter kan forhindres med henvisning til konflikter som et konkurrenceforvridende element.
I forbindelse med EU's udvidelse indførte Danmark et sikkerhedsnet mod social dumpning fra otte østeuropæiske lande. Nettet er meget stormasket og godt mørnet. Det kaldes i daglig tale 'Østaftalen' eller 'Overgangsordningen' og skal sikre, at danske virksomheder ikke ansætter billig udenlandsk arbejdskraft under overenskomstniveau.
Østaftalen retter sig ikke mod udstationerende virksomheder, som stadig frit kan underbyde sociale og lønmæssige forhold. Men i dag kan de faglige organisationer overenskomstdække virksomhederne og sikre arbejderne rimelige forhold.
Faglige kampskridt
Det er uvist om Servicedirektivet tillader dette i fremtiden, da det som nævnt er overladt til EF-domstolen at afgøre. Dertil vil EF-domstolen også om meget kort tid, i den såkaldte Vaxholmsag fra Sverige, afgøre, om man i de europæiske stater må konflikte og blokere for at opnå overenskomster.
Kommissionsformanden for det indre marked, Charlie McCreevy, har allerede udtalt, at alene tanken om restriktioner på kapitalens fri bevægelighed er i modstrid med det indre markeds grundlag.
Denne afgørelse og den endelige udformning af Servicedirektivet vil få altafgørende betydning for specielt de nordiske landes fremtidige deltagelse i den Europæiske Union.
Fagbevægelsens top burde melde klart ud til både danske politikere, Kommissionen og EF-domstolen, at går Vaxholmsagen fagbevægelsen imod, vil det betyde, at alle sociale kræfter - fagbevægelse, sociale bevægelser og anstændige arbejderpartier - går sammen mod et nyt delmål, en hel og fuldstændig udmeldelse af den Europæiske Union.
Vag aftale
Østaftalen som skulle være værnet mod underbetaling og social dumpning, er i dag blevet fornyet. Aftalen er til stadighed alt for vag, når det kommer til omgåelser og misbrug.
Desværre ser det ikke ud til, at der med fornyelsen er tilført Told/Skat flere mandetimer til opklaringen af disse sager. På grund af kommunalreformen, - faktisk det modsatte. Heller ikke politiet/anklagemyndigheder synes at prioritere at afdække disse ulovligheder.
Det grønne område, transport og byggeriet har store problemer med omgåelse og misbrug. Polske kollegaer udnyttes under forhold, hvis lige ikke er set i Danmark de sidste 50 år. Samtidig bruges de af firmaerne som løntrykkere. Men fra myndighedernes side er der stort set ingen konsekvens af disse ulovligheder.
Det er reelt kun de faglige organisationer og de sociale bevægelser, der bakker op om lige vilkår for lige arbejde.
Min opbakning til alle arbejdere og borgere generelt er: Bak op om det rimelige krav en overenskomst er. Specielt vil jeg opfordre alle, der har mulighed for det: Støt op om og deltag i vores fysiske blokader og demonstrationer, hvor end de måtte være i landet!
Forsæt kampen mod det neoliberale projekt, den Europæiske Union.
Vi ses på barrikaderne.
Ovenstående er en lettere bearbejdet udgave af den tale Carsten Bansholm holdt på Rød 1. Maj i København.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278