20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Når ord bliver til virkelighed

Når ord bliver til virkelighed

Fredag, 05. maj, 2006, 00:00:00

Når buschaufførerne skal acceptere effektiviseringer og øget fleksibilitet, betyder det intet andet end forringede arbejdsvilkår. For borgerne betyder det en langsom men sikker forringelse af den kollektive trafik. Den bliver mindre fleksibel og mindre stabil

fra FOA Århus
Skattestoppet skal holdes. Kommunerne skal være mere effektive. Arbejdet skal udføres mere fleksibelt, og alle ansatte skal være mere omstillingsparate. Borgerne skal have mere frit valg mellem offentlige og private udbydere. Det giver mere konkurrence og bedre kvalitet.
Sådan har det lydt fra regeringen nu i fem år. Sådan lyder det fra mange kommunalpolitikere. Nu er ordene ved at blive til virkelighed. Og den siger noget helt andet.
Når buschaufførerne skal acceptere effektiviseringer og øget fleksibilitet, betyder det intet andet end forringede arbejdsvilkår. For borgerne betyder det en langsom men sikker forringelse af den kollektive trafik. Den bliver mindre fleksibel og mindre stabil.
Når hjemmeplejen skal udarbejde kvalitetsstandarder og konkurrere med private udbydere, betyder det øget arbejdstempo og mekanisering af forholdet til borgeren. Det går ud over de borgere med det største behov for hjælp, for alt skal måles i minutter. Og så er borgeren ikke i centrum!
Når dagplejen, daginstitutionerne, skolerne og dele af sundhedssektoren måske også skal konkurrere med private udbydere på disses betingelser, så kan de imødese de samme forhold som dem i hjemmeplejen, og som chaufførerne i Århus Sporveje kæmper imod.
I det spil er der tre sikre tabere:
De ansatte, fordi konkurrencen på sigt fører til forringede arbejdsvilkår. Den skaber utryghed. Det bliver et mål i sig selv at overleve og vinde næste udbud. Og kvaliteten kommer i anden række, fordi den i sidste ende altid bygger på medarbejdernes loyalitet og engagement - og ikke på fine skemaer.
Borgerne, fordi al virkelig fleksibilitet hives ud af det offentlige, når det hele skal på kontrakt, og konkurrencestyrelsen kommer til at bestemme, hvad der er rigtigt og forkert. Og fordi langt flere skattekroner ædes op af bureaukrati, der skal lave udbudsforretninger, kontrakter, kontrollere priser, kontrollere ydelser og overvåge alle arbejdsgange, herunder de konkrete og praktiske ydelser overfor borgerne.
Borgernes demokratiske indflydelse, fordi politikerne bliver viklet ind i så mange forskellige kontrakter, ydelseskategorier, kontrolsystemer og ministeriel overvågning, at de snart ikke kan gennemføre forpligtende demokratisk dialog med borgerne og efterfølgende ændre på de politiske beslutninger. For der vil altid stå en eller anden kontrakt i vejen.
Det er det billede, der er ved at tegne sig, når de mange flotte ord om nærhed, effektivitet, kvalitet og så videre bliver til virkelighed. Det har konflikten i Århus Sporveje vist. Det kunne ligeså godt være sket i hjemmeplejen eller indenfor dagpasningen.

Vedtaget på generalforsamling 26. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. maj. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp