20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Velfærd for alle

Velfærd for alle

Lørdag, 29. april, 2006, 00:00:00

Velfærdskommissions beregninger viser, at indgreb i efterlønnen er unødvendige, derfor vender generalforsamlingen sig imod forhøjelse af efterlønsalderen. Ligesom planerne om forhøjelse af efterlønsbidraget er direkte asocialt og vil betyde, at endnu flere framelder sig efterlønsmuligheden.

fra Metal Århus
VK-regeringen har fremlagt et såkaldt velfærdsudspil, som klart vil øge afstanden mellem rige og fattige i det danske samfund og dermed skabe et endnu mere delt Danmark.
Udspillet dokumenterer endnu engang, at VK-regeringen - gennem en lang række forslag - ønsker at udfase velfærdssamfundet til stor skade for de svageste.
Regeringens plan om indgreb i efterlønnen vil ramme medlemmer, der efter mange år på arbejdsmarkedet er nedslidte. Den Alternative Velfærdskommissions beregninger viser, at indgreb i efterlønnen er unødvendige, derfor vender generalforsamlingen sig imod forhøjelse af efterlønsalderen. Ligesom planerne om forhøjelse af efterlønsbidraget er direkte asocialt og vil betyde, at endnu flere framelder sig efterlønsmuligheden.
Ledigheden er stærkt på retur og derfor åbner der sig indlysende muligheder for at skabe rum til de mange tusinde borgere, som er skubbet i baggrunden på et usolidarisk arbejdsmarked, derfor er regeringens forslag om, at reglerne for alle ledige skal strammes op helt uacceptable.
Eksempelvis:
- Tre ugers karantæne for at glemme en samtale på AF, svarende til en bøde på 10.005 kroner.
- Halvering af dagpengesatsen for 25-29 årige.
- Sværere at genoptjene dagpengeretten.
- Afskaffelse af forlænget dagpengeret for 55-59 årige.
VK-regeringens udspil indeholder udelukkende forslag til, hvordan man ved hjælp af utryghed og umyndiggørelse mener at kunne 'øge arbejdsudbuddet', men der er ingen konkrete tiltag til at etablere flere arbejdspladser. Velfærdsudspillet er et angreb på flexicurity, som den danske arbejdsmarkedsmodel ellers berømmes for.
På trods af et stigende behov for efteruddannelse må vi konstatere, at der er et markant fald i efteruddannelsen, derfor må vi kræve, at regeringens politik med stigende brugerbetaling tilbagevises, samt at regeringen påtager sig ansvaret for efteruddannelsen i stedet for at skubbe opgaven over på arbejdsmarkedets parter.
Som følge af regeringens skattestop vil borgerne, eksempelvis i Århus Kommune, blive ramt af massive nedskæringer på daginstitutioner, skoler og ældreområdet med i alt 300 millioner kroner. Skattestop og besparelser på de offentlige udgifter hænger sammen og resultatet er en afvikling af velfærdssamfundet.
I stedet for at splitte samfundet op i A-, B-, og C-hold med en elite der sikrer sig tårnhøje gevinster gennem spekulationer i arbejdsfri gevinster, en kæmpe mellemgruppe som med sit daglige arbejde reelt holder gang i hjulene og endelig en stadigt voksende gruppe af svage medborgere, som der ikke er profit i at få tilbage på arbejdsmarkedet, må vi kræve, at regeringen ser samfundet som en helhed.
Derfor må vi forlange, at der satses på jobskabelse, at der skabes rum til de svage grupper, at der satses på uddannelse og forskning således, at Danmark forsat kan klare sig internationalt og vedblive at være et velfærdssamfund med plads til alle.

Vedtaget på generalforsamling 24. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp