20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til forlig med forringelser

Nej til forlig med forringelser

Lørdag, 29. april, 2006, 00:00:00

Politikerne skal være opmærksomme på, at dagpengeforringelser, naturligvis vil betyde et større pres på overenskomsternes opsigelses- og tryghedsbestemmelser og overenskomsterne længde, tiltag der selvfølgelig vil mindske fleksibiliteten!

fra Metal Randers
Selv de mange kønne ord kan ikke skjule, at regeringens udspil på velfærdsområdet vil skabe større ulighed og mindre velfærd.
Efterlønnen skal bevares som en rettighed og ikke yderligere udvikles til en opsparingsordning, som af økonomiske årsager fravælges af de lønmodtagere, der har de mest slidsomme job og de laveste lønninger.
Generalforsamlingen konstaterede, at mange Metal-medlemmer allerede i dag tvinges på efterløn, fordi arbejdsgiverne ikke efterspørger dem. Dette problem, som desværre rammer mange, vil en højere efterlønsalder ikke lave om på. Derimod gælder det om at tilbyde de mange tusinde mennesker, der i dag er sat uden for arbejdsmarkedet, uddannelse og job!
Med rette kan man da også spørge, om det er velfærd at fratage de ledige over 55 år den forlængede dagpengeret?
Ligeledes, om det nogensinde er bevist, at man knytter de ældre, som ikke kan få job, tættere til arbejdsmarkedet ved at fratage dem deres dagpengemuligheder?
I Metal Randers syntes vi, at det var langt mere konstruktivt at stille krav til virksomhederne om at udforme en seniorpolitik, som giver vore ældre kolleger mulighed for en daglig eller ugentlig nedsættelse af arbejdstiden. Endeligt, var det også langt mere konstruktivt at give de ældre mulighed for at vedligeholde deres kompetencer.
I stedet for forringelser er der brug for en langt stærkere indsats for arbejdsmiljøet og for at forhindre nedslidning og ulykker.
Generalforsamlingen mener ligeledes at regeringens forslag, om at 25-29-årige skal have halve dagpenge efter seks måneders ledighed, er usagligt, ubegrundet og asocialt.
I dag er 650.000 mennesker sat uden for arbejdsmarkedet. Mange af de udstødte har haft et hårdt arbejdsliv, hvor fysik og psykiske forhold er årsag til sygemeldinger og invaliditet, samt ikke mindst at det indebærer et dårligere liv for de pågældende. Her har vi den virkelige udfordring for velfærdssamfundet.
Generalforsamlingen konstaterer, at det fleksible danske arbejdsmarked, som mange andre lande misunder, hviler på to søjler, nemlig:
1) At det er arbejdsmarkedets parter der aftaler arbejdsvilkårene gennem overenskomstsystemet, og
2) At der er findes et solidarisk dækkende forsørgelsessystem, der betyder at ledighed ikke behøver at være ensbetydende med en social nedtur.
Politikerne skal være opmærksomme på, at dagpengeforringelser, naturligvis vil betyde et større pres på overenskomsternes opsigelses- og tryghedsbestemmelser og overenskomsterne længde, tiltag der selvfølgelig vil mindske fleksibiliteten!

Vedtaget på generalforsamling 26. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp