19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampen for forandring

Kampen for forandring

Lørdag, 11. marts, 2006, 00:00:00

Vi skal i længden ikke lade os nøje med at følge kapitalismens ulogiske og uretfærdige regler. Vi skal turde skabe vores eget

af Peter Rasmussen, Århus
Hanne Mouritsen (HM) kritiserer torsdag den 9. marts min anmeldelse af filmen The Take. Filmen viser en gruppe fyrede argentinske fabriksarbejdere, der overtager deres gamle fabrik og kører den videre som kooperativ.
Filmens forfatter Naomi Klein lancerer idéen som løsningen på nyliberalismens undertrykkelse.
Det er godt og vigtigt at diskutere, hvordan vi skaber et andet samfund, og det er den debat, HM går ind i. Hun beskylder mig blandt andet for automatisk at feje ethvert reformistisk tiltag af bordet.
Men arbejdernes kamp er smuk og nødvendig, alene af den grund at de tilkæmper sig mad på bordet og penge til husleje, hvilket jeg også skriver. De sætter tillige fingeren på et ømt punkt: Hvorfor skal et fåtal eje fabrikker og andre produktionsmidler og sidde på den økonomiske magt?
Min pointe er, at vi er nødt til at opbygge et helt andet samfund, hvor den økonomiske og politiske magt ikke er forbeholdt nogle ganske få. Vi skal i længden ikke lade os nøje med at følge kapitalismens ulogiske og uretfærdige regler. Vi skal turde skabe vores eget.
'De er i stand til at overskue de mulige konsekvenser af en revolution, og ønsker at fravælge den til fordel for en reform, som ikke giver den samme risiko for død, lemlæstelse, sult og andre former for nød', hævder HM om arbejderne (og skubber dem dermed foran sin egen politiske vision, ganske som Naomi Klein).
Men: Er det ikke netop kapitalismen, der byder på krig, sult og fattigdom for milliarder af mennesker i dag?
Den kooperative tanke er ikke ny, og idéen om at skabe sin egen socialistiske ø, der kan fungere uanfægtet i et kapitalistisk samfund, har før vist sig mere end vanskelig.
Intet tyder på, at dette brutale system lader sig knække, hvis vi ikke arbejder målrettet frem mod et alternativ. Og undervejs må vi støtte alle de reformistiske og demokratiske tiltag, der styrker kampen for det nye samfund.
HM skriver, at jeg blot ønsker at overføre den russiske revolution til i dag (hvor kom det lige fra?), så to til tre procent af befolkningen kan påtvinge andre et samfundssystem. Det er ikke min revolution, du taler om, HM. Den er folkelig, demokratisk og nyskabende.
Andre dele af Latinamerika taler i disse år om at tage et opgør med selve kapitalismen og opbygge socialisme. Det er nødvendige skridt, hvis vi vil sikre fred og demokratiske rettigheder. Og kampen starter fra neden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp