19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Økologisk pædagogik

Økologisk pædagogik

Onsdag, 08. marts, 2006, 00:00:00

Ingen tørre og dræbende opremsninger af byer og floder eller kongerækker. Skolefagene skal være levende og integreres i hinanden. John Dewey er uhyre aktuel igen

af Mauri Johansson
Den amerikanske filosof og pædagog John Dewey forstod tidligt samspillet mellem menneske og omgivelser som et vigtigt værktøj i uddannelsen.
Han forstod, hvorfor et klassedelt samfund har vedvarende problemer med at optimere sit uddannelsessystem til gavn for såvel den enkelte som for samfundet.
For kapitalisten og den stat, der støtter ham, handler det om at levere en lynuddannet, skattebetalt og grydeklar arbejder til den stump af samlebåndet, der skal køre de mest profitgivende plastikdimser.
Man må ikke spilde for meget på ting som humanisme og veludviklede sociale relationer. 'Faglighed,' begyndende i børnehaven, i stedet for alsidig udvikling, bliver slagordet. Synes du det lyder velkendt?
Det var lige så velkendt for Dewey. Selvfølgelig - vi lever jo fortsat under en raffineret kapitalisme, med en udbytning, som Dewey ikke kendte.

Progressiv pædagogik
Dewey var en blød socialist, og måtte gå stille med dørene. Ytringsfriheden var en hjørnesten i den amerikanske forfatning, men han måtte tage afstand fra Kina og Sovjet, som han ellers var meget optaget af.
Kort efter at han døde, beskyldtes han under 'Sputnik-chokket' for intellektuel slaphed, og i 1980`erne blev hans progressive pædagogik anført som årsag til uddannelseskrisen i USA.
Deweys pædagogik var behageligt befriet for kønsdiskrimination, og fagene var åbne for drenge som piger. Dewey var til stadighed opmærksom på betydningen af gode sociale miljøer for at styrke den almene, mellemmenneskelige udvikling.
De fysiske omgivelser måtte man inddrage i uddannelsen. Geografi og historie var hans favoritfag. Ikke tørre og sjæledræbende opremsninger af byer og floder eller kongerækker og søslag. Fagene skulle integreres og livagtiggøres.

Respekt
Det lokale miljø og dets økologi måtte man udforske. Vi burde betragte kloden som vort fælles hjem, hvor vi alle kunne leve i fordragelighed og med respekt for hinandens køn, tro, politiske anskuelser og hudfarve.
Han havde erfaring fra den amerikanske smeltedigel, der i de årtier han levede, miksede børn og voksne fra snesevis af lande og befolkninger til en overraskende velfungerende helhed.
Ikke før i de senere år er homogeniteten begyndt at sprække, grundet de horrible forskelle i indkomst og formue, som især den seneste præsidents regimente har medført - således at nu 25 procent af befolkningen befinder sig under fattigdomsgrænsen. Skævheden rammer særlig den sorte og spansktalende befolkning.
Mod alt dette ville Dewey have kæmpet med næb og klør. Nu må vi andre træde til.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. mar. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp