Regeringens velfærdskommission er bekymret. Tænk sig, den danske befolkning vil både have mere fritid og samtidig mere offentlig service. Vi vil have både i pose og i sæk
af Line Barfod, MF, Enhedslisten
Men bare rolig I kloge hoveder. Det kan faktisk godt lade sig gøre at opfylde begge de to - i øvrigt meget rimelige - krav på en gang. Og det endda, uden at det koster skatteyderne penge.
I dag er der 300.000 arbejdsløse, som umiddelbart ville kunne tage et job, for eksempel i den offentlige service. Arbejdsløshed er et problem. Først og fremmest for den enkelte, men også for samfundsøkonomien. Udgifterne til dagpenge eller kontanthjælp, til aktivering og til administration svarer pr. person til, hvad for eksempel en hjemmehjælper, en pædagogmedhjælper eller en social og sundhedsassistent skal have i løn.
Med andre ord vil flere ansatte og fordeling af arbejdet i den sociale service ikke koste samfundet en krone mere, end det koster at holde de mange tusinder udenfor arbejdsmarkedet. Hvis man medregner, at de offentligt ansatte, som i dag bliver nedslidt af tempo og stress, vil få lettet arbejdspresset. Så vil der endda være mange penge at spare i form af færre udgifter til sygedagpenge og førtidspension.
Det lyder for godt til at være sandt, vil nogle måske sige. Men nej. Regnestykket er bekræftet af blandt andet finansministeren, som imidlertid er modstander af flere ansatte i den sociale service. Det er et politisk valg, hvor regeringens udgangspunkt er, at der er brug for en betydelig arbejdsløshed for at holde lønningerne nede.
Enhedslistens udgangspunkt er et andet. Vi vil have et arbejdsmarked med arbejde til alle, og en fordeling af arbejdet, så dem der ønsker mere fritid også kan få det.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278