Vi oplever et stadig mere dehumaniseret samfund, hvor de rige får mere og de fattige får mindre
af Villy Søvndal, SF
Mens statsministeren proklamerer, at det går godt i Danmark er de fattigere ikke alene blevet fattigere - de er også blevet flere. Et regeringsskifte er derfor uomgængligt, hvis den sociale skævvridning af Danmark skal bremses. Ikke kun på grund af de nøgne fakta, men også på grund af hele den holdning som den nuværende regering har til fattiggørelsen.
De rige bliver rigere og de fattige bliver fattigere, og statsministerens eneste kommentar er at sætte tal på de dage der har været skattestop i landet. Men for hver dag der har været skattestop (og skattelettelser til de rigeste) er der adskillige danskere, der er blevet fattigere. Nogle af dem meget fattige efter dansk målestok.
Jeg tror ikke engang de mest velhavende danskere sympatiserer med den udvikling. Ønsket om en ansvarlig og medmenneskelig samfundsudvikling må derfor være hovedtemaet i valgkampen - og i den førte politik for en ny regering efter valget.
I årsrapporten fra det regeringsnedsatte Rådet for Socialt Udsatte kan man læse følgende: 'Faktisk er nogle af de ydelser, som de socialt udsatte nu er henvist til at leve af, så lave, at de enten er lavere end de almindelige takster for at bo på et forsorgshjem eller kun levner et meget beskedent beløb tilbage.'
Rådet fortsætter med at konstatere, at socialt udsatte 'har indkomster, der ligger væsentligt under et discountbudget'. Rådet skønner at 30.000 mennesker har rådighedsbeløb under discountbudgettet.
Det går godt i Danmark, kan vi konstatere. I alt fald hvis statsministerens åbningstale forleden står til troende. 'Det går godt i Danmark', sagde Anders Fogh Rasmussen.
Det gør det også for de fleste. Men vi oplever et stadig mere dehumaniseret samfund, hvor de rige får mere og de fattige får mindre. Rådet for Socialt Udsatte vurderer, at 225.000 danskere har en indkomst, der ligger under EU's tidligere benyttede fattigdomsgrænse. 470.000 skønnes at have en indkomst under den nuværende fattigdomsgrænse. Det går godt i Danmark, siger statsministeren.
Ja. For de rigeste går det godt. De har nemlig med Anders Fogh Rasmussens mellemkomst fået tilført midler fra de fattigste. Under overskriften 'Det omvendte Robin Hood princip' konkluderes det, at de fattigste, der er blevet beskåret i deres kontanthjælp, har finansieret skattelettelserne, der er kommet de mest velstillede til gode. Man har taget fra de fattigste og givet til de rigeste.
Den fortsatte fattiggørelse øger modsætningerne i samfundet, og alle lider vi skade derved. Store sociale spændinger kan aflæses næsten overalt i samfundet: I kriminalstatistikkerne, i de offentlige budgetter, i misbrugsstatistikkerne og så videre. Polariseringen af samfundet er til skade for alle - rig som fattig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278