06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Til debatten om Enhedslisten og EU

Til debatten om Enhedslisten og EU

Onsdag, 25. august, 2004, 00:00:00

Hvis vi skal diskutere Enhedslistens forhold til Folkebevægelsen mod EU, vil jeg foreslå at vi tager udgangspunkt i det Enhedslisten rent faktisk har skrevet og besluttet.

af Vagn Kofoed, Enhedslisten - Himmerland
Karens Sunds opfordrer i Arbejderen den 21. august til en debat om Enhedslistens forhold til EU-modstanden og Folkebevægelsen mod EU.
Hvis det må være andre end Karen og Søren Søndergaard tilladt at deltage, vil jeg opfordre til at man begrænser sin brug af von-hören-sagen. Karen henviser i sin kommentar den 17. august til en passage hos Jakob Lindblom i Rød-Grønne linjer, hvor Jakob vistnok har hørt et eller andet fra noget der vistnok er en central kilde i JuniBevægelsen et sted der måske var i Århus. Allerede her bliver en rigtig dårlig polemisk form fra Jakob lavet om til en næsten fastslået kendsgerning hos Karen.
Men Karen kan skam osse selv. Hun refererer den 21. august til en udtalelse fra et eller andet medlem af Folkebevægelsens ledelse, uden at vi andre har en chance for at vurdere lødigheden. Og Karen havde slet ikke havde behøvet at bruge den slags virkemidler. Uden at være indspist i Folkebevægelsens ledelse, kan det oplyses at Søren gav udtryk for nogenlunde det samme i Rød-Grønne Linjer efter valget. At antyde at han lusker med sine standpunkter, er måske en anelse skudt over.
Hvis vi skal diskutere Enhedslistens forhold til Folkebevægelsen mod EU, vil jeg foreslå at vi tager udgangspunkt i det Enhedslisten rent faktisk har skrevet og besluttet. Bagefter kan vi så diskutere vores faktiske engagement i bevægelserne og i den overståede valgkamp for eksempel i forhold til andre venstrefløjspartier. Desuden vil det vist osse være formålstjenligt for debatten, hvis Enhedslisten ikke skal belastes af SAP's standpunkter.
Jeg har på fornemmelsen, at Enhedslistens principprogram ikke er det mest læste papir i Karens lekture, og det har jeg (hvisket ud af mundvigen) nogen forståelse for. Men hvis det kan dreje debatten ind i noget mere konkret, vil jeg gerne tilbyde at lave et udtræk fra principprogrammet på de steder, hvor Enhedslistens forhold til EU og EU-modstanden bliver behandlet. Mit tilbud kan sagtens udvides til osse at gælde andre papirer, udtalelser og referater (fra hovedbestyrelsen), der har relevans.
Og så lige en sidste. Karen har en bemærkning den 21. august om at 'rigtigt mange Enhedslistefolk har ydet en brav og loyal indsats for Folkebevægelsen! Enhedslisten er jo ikke en homogen gruppe.'
Skal den sidste sætning forstås sådan, at det netop er fordi vi ikke er så homogene og partidisciplinerede, at vi har været brave? Eller er det sådan, at vi på trods af Enhedslistens EU-politik har ydet en loyal indsats? Det kan være jeg er lidt for følsom, med den risiko at jeg opfatter bemærkningen som lidt halvperfid. Det håber jeg ikke er korrekt. Min egen indsats i valgkampen var influeret af den arbejdsplan for 2004, som Enhedslisten vedtog på sidste årsmøde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp