Forrige uge kom de ventede overskrifter fra staten om Cheminovas gamle giftdepot ved Høfte 42 på Vestkysten
af Peter V. Stenvang, folketingskandidat for Enhedslisten i Holstebro/Struer
Til trods for at der er lavet forstærkninger ved giftdepotet, løber giften ud i større mængder, samtidig med at det højtforurenede giftdepots område bliver større og større.
Insektgiftene Parathion og Bladan som hører til blandt de allerfarligste skyller ud i havet. Det er en tiltagende miljøkatastrofe som rammer fisk, fiskerne, havmiljøet og ikke mindst badegæsterne
Projektgruppen af geologer, biologer, kemikere, ingeniører og konsulenter, som løbende har lavet undersøgelser af giftstedet, mener sammen med Miljøstyrelsen at situationen er temmelig alvorlig, og udtaler at vandprøve-målingerne overskrider EU's vandkvalitetskrav.
Enhedslisten har straks stillet spørgsmål til ministeren om denne miljøkatastrofe. For et notat fra 10. juni som amtspolitikerne fik siger, 'at giften i overskridende mængder rækker mere end 14 kilometer syd for Høfte 42 - i nærheden af Bovbjerg Fyr.' Også ind i Limfjorden i Nissum Bredning er der 'risiko for akut giftpåvirkning og kronisk påvirkning af økosystemet' står der videre i rapporten.
Enhedslisten har spurgt hvad den nye miljøminister, Connie Hedegård fra de konservative vil gøre ved det særdeles utætte giftfdepot, og om ministeren mener ligesom Enhedslisten at et bade- og fiskeforbud er på sin plads, og at udskylningen skal stoppes totalt.
Jeg mener, at staten skal bekoste en total indkapsling af det farlige giftdepot, hvis det ikke er muligt at fjerne forureningen. Staten tillod i sin tid giftdepotet, og derfor skal amtsskattekronerne ikke betale oprydningen.
Dog falder det mig stærkt på sinde at spørge, hvorfor Cheminova skal holdes udenfor erstatning, som en tidligere landsretdom slog fast. Cheminova og Auriga er nærmest et halvoffentligt foretagende med Århus Universitet, fonde og måske dit pensionsselskab som aktionærer. Det sidste faktum får én til tydeligere at se, hvorfor staten skal stå for pensionen.
Siden sagen omsider kom i mediemøllen, har direktøren for amtets miljøområde afvist, at situationen er alvorlig til trods for, at de faktiske målinger siger noget helt andet. Det lugter langt væk af politisk afpresning fra venstre-amtsrådet, efter at selv amtsborgmesteren ikke vil lade sine børn og børnebørn bade ned langs kysten fra Høfte 42 (Dagbladet Holstebro-Struer den. 4. august.)
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278