Ja, det var så den sommer. Nu er det tid til en lidt større avis og derfor også til en økospalte igen
af Janni Milsted
Jeg har i sommerens forløb smagt forskellige økologiske varer og jeg må sige, at den bornholmske Boisen is kommer ind som nummer 1. Den er helt fantastisk, både forskellige flødeis og isene med bær i. Desværre var det ikke i alle byer på Bornholm, at man kunne købe den, og jeg har ikke fundet nogen steder på Sjælland, hvor de forhandler den.
Jeg har også spist frokost på Christiania i cafe Morgenstedet, og det var også til flere stjerner. Det er en økologisk vegetarrestaurant, hvor man for bare 55 kroner kan få et veltillavet og mættende måltid mad samt en stor portion spændende salat. Man kan både sidde inde eller ude i en gårdhave. Indenfor er der røgfrit.
Vi fik ris og dejlige grøntsager og bønner og dertil vand eller saft. Et meget rart sted. Vi gik også tur på Christiania og nød den smukke udsigt ved søen og de badende børn. Man kan godt forstå, at de rige vil have Christiania, for det er et dejligt sted, så det vil de også have. Det er åbenbart ikke nok med Strandvejen, og alt det andet de har sat sig på.
Det er nu tid til forskellige økomarkeder.
Den 28. august er der økomarked i Fakse på torvet, hvor der er mange spændende boder og arbejdende værksteder. Samme dag er der også økomarked i Roskilde i museumskøbmandsgården i Ringstedgade. Vi er inviteret til at komme begge steder, men vi kan jo kun være et sted af gangen, så det blev Fakse.
Den 4. og 5. september er der økologisk høstmarked, hvor 121 økologer landet over inviterer til åbent hus. Der er mulighed for nogle gode naturoplevelser i de dage.
Man kan finde stederne på www.okologi.dk
Her hos os får folk, der kommer til gårdbutikken, mulighed for at se dyrene, hvis de har tid og lyst. Mange er glædeligt overraskede over, at de bare kan få lov til det. Nogle har prøvet at være i grisestalde, hvor de skulle have sterile dragter og støvler på for at komme til at se grisene, så det er noget anderledes, når man kan se dyrene gå med trynen i jorden eller bade i vandpølen. De får frisk græs serveret hver dag, det kan der godt lide.
Vi har 22 gæs gående og græsse samt nogle ænder og høns. Det har været ret spændende med gæssene, for da de var små, kunne de ikke tåle vand på nakken. Hvis det regnede ville de dø. Derfor har vi haft travlt i denne regnfulde sommer med at lukke gæslingerne ud og jage dem ind hver gang, der kom en byge, og så ud igen når det blev tørvejr. Det kunne jo ske mange gange i løbet af dagen. Nu er de så store, at de kan klare vejret. Hver morgen lukker jeg dem ud og så klapper jeg dem lidt og giver dem lidt korn, og så går de i gang med at spise græs. De 'snakker meget'. De svømmer ofte rundt i den lille dam og ser smukke ud.
Nu er det tid, hvor der er mange squash eller courgetter eller zucchinier, hvad man nu foretrækker at kalde dem. De kan bruges i salat, når de er små, og de kan syltes som asier eller græskar eller steges sammen med tomater og auberginer, eller de kan anvendes i brød og kage.
Her er en kage fra bogen 'Sund mad for småfolk og andre folk' fra Børn og Unges forlag.
Courgettekage
6 æg, 2dl (160g) råsukker, 4 spsk. honning, 2 tsk. stødt kanel, 1 dl hasselnødder,
1 dl. Solsikkekærner, 1 dl. Valnødder, 7 dl. skrællede Courgetter i små tern, 6 dl. (240g.) hvedemel,
2 dl. (120g.) grahamsmel, 3 tsk. bagepulver, 1 dl. olivenolie.
Pisk æggene sammen med råsukker og honning. Rør kanel, nødder, kærner og courgetterne i æggeblandingen. Tilsæt derefter mel, bagepulver og olie. Hæld dejen i den smurte bradepande. Bag kagen ca. 1 time ved 175 grader på midterste rille.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278