06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Blodbad truer i Najaf

Blodbad truer i Najaf

Fredag, 13. august, 2004, 00:00:00

USA kan ikke vinde krigen i Irak - endsige fred i Irak - ved at overfalde en by med 600.000 indbyggere, hvor mange af ofrene vil være civile.

af Sven-Erik Simonsen
USA's besættelsestropper i Irak forsøger at knække den Shia-muslimske leder Moqtada al-Sadr og hans milits, som holder til i byen Najaf. USA har sendt irakiske styrker i front i et forsøg på at undgå, at det blodige overfald på byen vil udløse et ukontrollabelt had til amerikanerne.
Shia-muslimerne udgør den største gruppe i Irak. Najaf huser en af Shia-muslimernes største helligdomme. Derfor vil et militært angreb på byen udløse endnu mere had mod besættelsen.
USA, som råder over de mest moderne våben og 140.000 soldater i Irak, kan naturligvis vinde et enkelt slag mod en irakisk modstandsgruppe. Men USA kan ikke vinde krigen i Irak - endsige fred i Irak - ved at overfalde en by med 600.000 indbyggere, hvor mange af ofrene vil være civile.
Al Sadr har på forhånd sagt, at et overfald på Najaf vil få hans milits til at sabotere olieinstallationer i Sydirak og at uroen vil eksplodere over hele Irak.
Meningsmålinger har vist, at omkring 90 procent af den irakiske befolkning er imod besættelsen, og der er betydelig utilfredshed med det indsatte marionetstyre i Bagdad. Drab på civile og manglende respekt for irakernes kultur og religion vil mobilisere flere irakere til modstandskampen. Når USA sætter irakiske soldater og politifolk i spidsen for overfaldet på Najaf vil det yderligere undergrave tilliden til Allawi-regimet.
I Washington, London og i København har der lydt fordømmelse af at terrorister fra al-Qaeda og andre grupper rejser til Irak for at bekæmpe 'koalitionsstyrkerne', som man kalder sig selv.
For to dage siden tilbageholdt britiske sikkerhedsfolk to irakere, som er bosiddende i Storbritannien. Irakerne var på vej til Irak for at kæmpe mod besættelsen. 'De ville begå klart forræderi, hvis de kæmper mod vores styrker', siger indenrigsminister David Blunkett, og truer med strenge straffe.
De eksil-irakere, som rejser til irak for at kæmpe, opfatter imidlertid ikke sig selv om terrorister og forrædere:
- Bin Laden og hans gruppe er helt i modstrid med vores overbevisning når de dræber civile, siger den ene af de arresterede til avisen The Independent. Vi kan ikke finde på at dræbe uskyldig mennesker. Det er terrorisme. For os handler det om at forsvare vores land.
George W. Bush's behov for at vise handlekraft i forbindelse med sin desperate valgkamp vil koste meget blod, og formodentlig styrke modstanden mod besættelsen og Iraks samarbejdspolitikere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2004 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp